Ahtamar Adası’nda bulunan Ahtamar Kilisesi’nde bu yıl 10. kez ayin düzenlendi. Pandemiden dolayı son üç yıldır yapılmayan ayine, bu yıl yoğun bir katılım gözlemlendi. Yurt içinden ve dünyadan yüzlerce ziyaretçinin katıldığı ayinde barış ve huzur mesajları öne çıktı.

Şenol Bali/Van
Van’ın Gevaş ilçesindeki Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi bu yıl 10. kez ayine ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Ahtamar’daki kilisede, bu yıl 10’cu ayin yapıldı. 2010 yılından sonra düzenli olarak yapılan ayinlere pandemiden dolayı son üç yıldır ara veriliyordu.
Van Gölü açıklarında bulunan Ahtamar Adası’na Türkiye Ermenileri Patrikliğine mensup din adamları ve Ermenistan ve dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçi geldi. Ayine, yurt içinden ve Van’dan da yoğun bir katılım oldu.
Teknelerle adaya ulaşan ziyaretçiler, ilk olarak kiliseyi gezdi ve mum yakarak dua etti. Oldukça heyecanlı ve mutlu görünen ziyaretçiler sık sık barış ve hoşgörü mesajı verdi.
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Üstrahip Harutyun Damadyan ile beraberindeki kalabalığın adaya ulaşmasıyla ayin başladı. Maşalyan ve Damadyan’ın yönettiği ayin kapsamında uzun bir süre ilahiler okundu. Kiliseye sığmayan kalabalık ise ayine, kurulan ses sitemi aracılığıyla dışardan katıldı.
Ayine katılan ziyaretçiler mum yakarak dua etti
Ayinin ardından kilisenin avlusuna çıkan din adamları burada da dualar okuyup halkla sohbet etti. Burada bir açıklama yapan 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, “Barış ve esenlik içinde bu yılki ibadetimizi gerçekleştirdik. Kolaylığı bize sağladıkları için yetkililere teşekkür ediyoruz. Umuyoruz bu tür birliktelikler Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin olumlu gelişmesine yardımcı olur. Gerçekten bu coğrafyayı paylaşan halklarız. Bin yıllık ortak geçmişimiz var. Güzel şeyler olmuş ve bu güzel şeylerin üstüne yoğunlaştığımızda gelecek için umut vadeden ilişkiler geliştirebiliriz. Biz bugün iki dost halkın barış içinde yaşaması için, Kafkasların bir barış coğrafyasına dönüşmesi için duamızı ettik. Tanrı ülkemizi korusun. Tanrı insanlığı korusun.” sözlerini kullandı.
Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu da hazırlık sürecinde gerekli hazırlıkları yaptıklarını ve ayinin sorunsuz bittiğini ifade etti. Herkese teşekkür eden Uslu, ayinin huzur ve kardeşlik içinde sona erdiğini sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmalardan sonra Ermeni din adamları havaya güvercinler bırakarak barış ve esenlik diledi. Kalabalık, din adamların adadan ayrılmasıyla dağıldı.
İstanbul’dan Van’a gelen Elmas: Heyecanlı ve mutluyum
Süren Elmas isimli ziyaretçi, Ahtamar Adası’nı ilk defa ziyaret ettiğini söylüyor. Oldukça heyecanlı olduğunu dile getiren Elmas, şu sözleri kullanıyor: “1500 senelik bir Ermeni kilisemiz var. Gezip göreceğiz ve mutluluk duyacağız inşallah. Hasret gidermek istiyorduk. Çok heyecanlı ve mutluyum. Mimari özellikleri çok olan bir kilise. Figürler, desenler başka bir kilisede yok yani. Yurt dışında ve İstanbul’da çok kilise gördüm, bu başka bir şey. Bu tarihsel mirası ayakta tutmak için çaba gösteren herkese sonsuz teşekkürler.”

Çapanyan: İnsan akrabasız yaşar ama komşusuz yaşayamaz
Ermenistan’dan gelen Galuş Çapanyan isimli ziyaretçi ise kentte üçüncü kez geldiğini, sonraki süreçte daha çok gelmek istediğini ifade ediyor. “Türkiye ve Van’ı çok beğeniyorum. Çok mutluyum Ermenilerin kutsal günü olduğu için. Burada Müslümanları da görüyorum. Bu beni daha çok mutlu ediyor. Çok sevinçliyim ki iki halk beraber kutsal bir günü kutluyorlar.” sözlerini kullanan Çapanyan, konuşmasının devamında Van’da bir otel açmak, Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkininin güçlü olmasına katkı sunmak istediğini söylüyor. Çapanyan, şu cümleye yer veriyor:” Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır kapısının da açılması durumu var. Biz komşuyuz. İnsan akrabasız yaşar ama komşusuz yaşayamaz.”
