Kayyumun kanunsuzluğuna 3 yıl sessiz kalan DSİ bugün kanunu hatırladı

Mameki Parkı'nda kira savaşları: Belediyenin mi, Valiliğin mi?

2017 yılında kayyum-vali Tuncay Sonel tarafından DSİ’ye ait baraj sahası içerisinde yaptırılan Mameki Parkı’ndaki 7 adet işletmenin tapusu bulunmuyor. Belediyenin sorumluluk sınırı içerisinde bulunan işletmeler kiralarını belediyeye ödüyor, ancak Tunceli Valiliği’ne bağlı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün de parktaki esnaftan kira talebi var.

MEHMET BİDAV – CANER AKTAN / Dersim’in sosyal donatı alanında önemli merkezlerinden biri olan Mameki Parkı’nda kira savaşları yaşanıyor. 2017 yılında dönemin Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul’un yerine kayyum olarak atanan Vali Tuncay Sonel tarafından DSİ’ye ait baraj sahası içerisinde yaptırılan Mameki Parkı’nda 7 adet yapı bulunuyor. Ancak hali hazırda işletilen bu yapıların tapu veya tahsis belgesi bulunmuyor.

MAMEKİ PARKI’NDA KİRA SAVAŞLARI: BELEDİYENİN Mİ, VALİLİĞİN Mİ?

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yapılan ihaleyle kimi işletmeler kayyum Tuncay Sonel tarafından 10 yıllığına kiraya verilirken, kimi işletmeler ise 2040 yılına kadar kiralanmış durumda. Söz konusu işletmeler halen Tunceli Belediyesi’ne kira ödüyor.

DSİ’YE GÖRE PARKTA HERHANGİ BİR YAPI BULUNAMAZ

Devlet Su İşleri’nin yönetmeliğine göre söz konusu park “baraj sahası” içerisinde kalıyor. Bu haliyle DSİ’nin Mameki Parkı içerisinde herhangi bir ticarethane, işletme veya yapı olmasına yönelik itirazı var. Ancak DSİ yetkilileriyle yaptığımız görüşmede söz konusu alanın peyzaj ve park alanı olarak kullanılmasında bir sakınca olmadığı belirtildi.

“Kayyum döneminde bu itirazınız neden dikkate alınmadı?” sorumuz ise yanıtsız kalıyor.

1 MİLYON TL’LİK TAZMİNAT TALEBİ

Tunceli Valiliği’ne bağlı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün parktaki esnaftan kira talebi Tunceli Belediyesi tarafından karşılanmadığı için Tunceli Valiliği ilginç bir yönteme başvuruyor. Tuncay Sonel’in ardından göreve gelen Vali Mehmet Ali Özkan, Mameki Parkı’ndaki yapılarda bulunan kiracıların tahliye edilmesini istiyor. Ancak tahliye talebi de karşılık bulmayınca Tunceli Valiliği tarafından Tunceli Belediyesi’nden 1 milyon TL’lik Ecrimisil Tazminatı isteniyor.

Ecrimisil: Taşınmaz malı kullanma konusunda hak sahibi olan kişinin rızası veya herhangi bir hukuka uygunluk sebebi olmaksızın hakka konu taşınmazın üçüncü bir kişi tarafından kullanılması karşılığında talep edilebilen haksız işgal tazminatı.

DSİ’NİN 150 MİLYONLUK DOLGUSU

Munzur Nehri ile Harçik Suyu’nun birleştiği Gola Çetu bölgesinde bulunan Mameki Parkı’nın dolgu yapım işi o dönem Devlet Su İşleri tarafından üstleniliyor. DSİ kaynaklarından edinilen bilgilere göre parkın dolgu yapım işi 150 milyon TL’ye mal ediliyor. Ancak bu işin bir de perde arkası var.

HDP döneminde projelendirilen ve yine park yapılacak olan alana belediye dolgu malzemesi döküyor. Henüz kayyum olarak atanmayan Tunceli Valisi Tuncay Sonel ise HDP’li Tunceli Belediyesine “imar kirliliği” adı altında yüksek miktarda ceza kesiyor.

PARKIN TAMAMI BELEDİYE OLANAKLARIYLA YAPILDI

Kayyum Tuncay Sonel, göreve geldikten sonra belediyenin tüm imkanlarını seferber ederek, DSİ’nin “herhangi bir yapı yapılamaz” görüşüne rağmen parkı 30 milyon TL’ye yapıyor. Parkın içerisinde bulunan minyatür köprü ise İhale Kanunu’nun 21/B maddesine göre yapılıyor. Aynı şekilde bugün halen çalışmayan şehir merkezindeki aydınlatma direkleri de 21/B maddesine göre yapılıyor.

21/B: 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin (b) bendi “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.

YAPILARIN TAPUSU NEDEN YOK?

Tunceli Belediyesi Hukuk Birimi ile yaptığımız görüşmede söz konusu alanın belediye hizmet sınırları içerisinde kaldığı ifade edildi. Temizlik, park bahçe, yeşil alan, bakım ve onarım gibi hizmetler belediye tarafından karşılanıyor. Zamanında başvuru yapılmadığı için işletmelerin tapu ve herhangi bir tahsis belgesi olmadığını kabul eden belediye yetkilileri, tapuların çıkartılabilmesi için mahkemeye başvurmaları gerektiğini söylüyor. Ancak belediyenin bu konuda herhangi bir başvurusu bulunmuyor.
Tapu veya tahsis ruhsatı olmayan işletmelerden bazılarına ise alkollü içecek ruhsatı ve turizm işletme belgesi verilmiş durumda.

Mameki Parkı’nda bulunan esnaflar da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün kendilerinden kira istemesinden şikayetçi. Sadece Mameki Parkı’nda değil, vadi boyunca bulunan bütün işletmelere yıkım kararı verildiği belirtiliyor.

SON DURUM NE?

Tunceli Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yönelik söz konusu alanla ilgili dava açmış durumda. Dava devam ediyor. Bölgedeki esnaf ise belirsizlik nedeniyle kaygılı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ise hiç katkısı olmadığı parktaki işletmelerden kira istemeye devam ediyor.

Kayyumun kanunsuzluğuna 3 yıl sessiz kalan DSİ bugün kanunu hatırladı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Munzur Press ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!