Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle ilgili kararı “hukuka uygun” bularak nihai kararını verdi.
Duygu KIT/DERSİM
İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke olan Türkiye, bugün itibariyle sözleşmeden tamamen çıktı. Danıştay, yapılan temyiz başvurularını bugün oyçokluğuyla reddetti. Kararın gerekçesi daha sonra açıklanacak.
Ne olmuştu?
Türkiye, 20 Mart 2021’de kadına şiddetle mücadele konusunda önemli bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararı ile çıkmıştı. Karara başta kadın örgütleri olmak üzere karşı çıkılmış, bütün illerde kitlesel protestolar örgütlenmiş ve “çekilme kararının iptali” istemiyle Danıştay’a çok sayıda dava açılmıştı. 4 ayrı duruşma yapan Danıştay 10. Dairesi, iptal istemini 19 Temmuz’da reddederek kararda İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair cumhurbaşkanı kararının hukuka uygun olduğu belirtmişti.
İDDK kararı onadı
Danıştay’ın kararı tepki ile karşılanırken dosya temyiz ile son karar mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı. İDDK müzakereler sonunda oyçokluğuyla temyiz itirazlarının reddine karar verdi. Böylece, Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu. Kararın gerekçesi daha sonra açıklanacak.
İstanbul Sözleşmesi sonrası kadın katliamlarında yüzde 20 artış yaşandı
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yeni yılda 2022 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre kadın cinayetlerinde İstanbul Sözleşmesinin yılın yarısına kadar uygulandığı 2021’e göre yüzde 20’ye varan artış yaşandı. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi: “Geçen 12 yılda kadın cinayetlerinin azaldığı tek yıl İstanbul Sözleşmesi’ne imzanın atıldığı 2011 yılıdır. İstanbul Sözleşmesi etkin olarak uygulandığında birçok kadının hayatta kaldığı açıkken siyasi iktidar İstanbul Sözleşmesinden imza çekti.”
Rapora göre 2022’de 334 kadın erkekler tarafından katledildi. 245 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. İstanbul Sözleşmesinin yılın yarısına kadar yürürlükte kaldığı 2021’de 280 kadın cinayeti yaşanmış; 217 kadının ölümü şüpheli bulunmuştu.
Kadınlardan 8 Ocak’ta eylem çağrısı
Kadınlar Birlikte Güçlü Danıştay nihai kararına ilişkin şunları söyledi: “Bizim için nihai karar değil, kararı tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi için de 8 Ocak’ta Kadıköy’deyiz!”
Karara gelen tepkiler
İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkılmasına tepkiler büyürken birçok siyasetçi, parti, avukat ve kadın örgütü açıklama yaparak kararı tanımadıklarını söylediler. Karara gelen tepkiler şöyle: