Dicle Akyol/Pertek
Pertek’e bağlı Pınarlar köyünde dutların olgunlaşmasıyla pekmez yapımına başlandı. Ağaçtan toplanmasıyla yapımına kadar çok meşakkatli olan dut pekmezi tamamen geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
İşin zorluğundan bahseden Gülizar A. “Yıllardır dut pekmezi yapıyoruz. İlk iş dutları silkelemekle başlıyoruz. Ağacın altına savan serip silkeleme yöntemiyle dutları döküyoruz. En az beş kişi olması gerekiyor. Eskiden daha kalabalıktık şimdi ise yardımlaşarak yapıyoruz. Asıl kısmı bundan sonra başlıyor. Kovalara doldurduğumuz dutları kazana aktarıp kaynatıyoruz. Sonra sıkma yöntemiyle şırasını çıkarıyoruz.
Çıkan şırayı süzerek tekrar kazana koyup kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra tepsilere aktarıp güneşte son haline gelene kadar bekletiyoruz ve olduktan sonra tekrar süzerek bidonlara koyuyoruz. Ancak bu işlemi sıcakta yapmamız gerekiyor yoksa pekmez donar süzemeyiz. Bu da bizi zorluyor sıcak olduğu için. Pekmez hassastır içine koyduğumuz kapların temiz olması gerekir ve içine su girmemesi gerekir, yoksa ekşir. Eğer tepsideyken yağmur yağmışsa pekmez bozulur.” Gülizar A., bu şekilde hem kendi pekmezlerini üretip hem de fazlasını toptan sattıklarını ancak bunun emeklerini karşılamadığını belirtiyor.

Geleneksel yöntemlerle yapılan dut pekmezi, içinde hiçbir katkı maddesi olmaması ve çeşitli hastalıklara da iyi gelmesiyle biliniyor.