1. Haberler
  2. Bölge Haberleri
  3. Sur’da bir atölye: Doğal mumlar ile ekolojiye katkı sunuyor

Sur’da bir atölye: Doğal mumlar ile ekolojiye katkı sunuyor

Diyarbakır’da sanatsal dokunuşlarla dekoratif mumlar üreten Nupelda Ada, “Birincil amacım soyadan üretilen mumları ekolojik alana katkısını anlatıp yönelmelerini sağlamak” dedi.

Diyarbakır’da asıl işi arkeolog olan Nupelda Ada, pandemi sürecinde evden çıkamadığı için kendine hobiler arıyor. Astım hastalığı olan Ada, hammaddesi soya olan malzemelerden ve doğal kokulardan evde mum yapmaya karar veriyor. Evinde hobi olarak başladığı mum yapımına ailesinin teşviği sonrası kurduğu atölyede devam ediyor. Ada, Sur’un tarihi sokağında açtığı atölyesini hem mum sergisi hem de kadınları bir araya getirip etkinlikler yapmak için topladığı bir alan olarak kullanıyor.

‘Evde hobi olarak başladığı işe atölye açtı’

Pandemi sürecinde mum yapmaya başladığını söyleyen Ada, süreci şu sözlerle anlatıyor; “O süreçte hepimiz evlere kapanmak zorunda kaldık. ‘Bende neler yapabilirim?’ Diye düşünmeye başladım. İnsanın ruhen iyi olması için bir şeyler üretmesi gerekiyor. Bende mum yapmaya karar verdim. Ancak astım hastası olduğum için diğer mumlar içerisinden parafin barındırıyor ve kimyasal… doğal mum var mıdır? diye araştırmam sonucunda ham maddesi soya olan mumlar yapıldığını öğrendim. O süreçte onları izleyip mum yapmaya başladım. Daha sonraki süreçte bunu bir işe dönüştürme anlamında bir alternatif olarak düşündüm. Arkeolog olduğum için de işlerim sadece yazın oluyor. Kışın da mum yapımı işiyle ilgileniyorum.”

‘Mumlar ruhumuzu iyileştiriyor’

Sur’un tarihi bir yer olmasından kaynaklı burada atölye açtığını ifade eden Ada, “Sadece iş olarak değil sergi veya mum müzesi olarak da düşünebiliriz. İnsanlar gelip bakıyor ve çok beğeniyorlar. Kimyasal olan madde ve soya arasındaki farkı anlatıp bilinçlendirmeye çalışıyorum. Mum aslında tarihsel olarak da antik çağlara dayanan ve bizler için önemli bir araç. O dönemlerde bizlere ışık oluyordu. Şu süreçte ise ruhumuzu aydınlatıyor ve mental olarak da içerisine koyduğumuz aromatik kokular bizi iyileştiriyor. Mum aslında daha çok kendilerine vakit ayıran insanlar tarafından tercih ediliyor. Özellikle şehir dışından gelenler tarafından çok tercih ediliyor” dedi.

‘Ekolojik mumlar üretiliyor’

Asıl amacının mum satışı olmadığını dile getiren Ada, “Soyadan üretilen mumları ekolojik alana katkısını anlatıp yönelmelerini sağlamak. Ayrıca kadın arkadaşlar ile bir araya gelip sanatsal olarak etkinlikler düzenleyip birbirimizi bilinçlendirmemiz amacıyla da yaptım. Burayı kurarken Mum ve Sanat Atölyesi ismini verdim. Sadece mum yeri değil, kadınlarımız yaratıcı ve onlar içinde bir alan olmuş oldu” diye belirtti.

‘Yaptığım mumlar kimyasal değil’

Mum maddeleri hakkında bilgi veren Ada son olarak, “Parafin petrolün yan ürünü ve kimyasal bir madde. Soya ise soya fasulyesinden gelen bitkisel bir madde. Kimyasal olmadığı için bunu kullandığımızda koku yapmaz. Ve o kirli havayı solmayız ve zararı olmaz. Kullandığım kokular ise aromatik kokular ve zararlı değil. Fabrikasyon ürünlerden ayıran noktalar bunlar. Fabrika seri üretim yapıyor ama ben bunları oturup saatlerce zaman ve emek vererek yapıyorum. Farklı üretimler ortaya çıkarabiliyorum” diye konuştu.

Sur’da bir atölye: Doğal mumlar ile ekolojiye katkı sunuyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir