Sivrice depreminin üzerinden üç yıl geçti: Sorunlar hala bitmedi

featured

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde birçok ev, işyeri zarar gördü. Depremin üzerinde üç yıl geçmesine rağmen deprem üssü olan Sivrice ilçesinde depremin izleri halen silinemedi. İlçedeki depremzede vatandaşlar üç yıldır ilçedeki konut, alt yapı, üst yapı sorunlarının bitmediğini belirterek ilçede devam eden sorunların çözümüne ilişkin AKP’li vekillerin ve ilçe yöneticilerinin herhangi bir adım atmadıklarını ileri sürdü.

sivrice4

MİLYONLUK PROJE ATIL KALMIŞ

Meydana gelen deprem sonrasında ilçede yapılan yanlış projelerde vatandaşın tepkisini çekiyor. İlçe merkezinde milyonlarca lira para harcanarak inşa edilen ancak araçların giriş çıkışları için bir yolun yapılmaması nedeni ile 82 dükkanı olan kapalı çarşıda yaklaşık 10 tane dükkan faaliyette. Geri kalan dükkanlar ise açılmamış.

DEPREMZEDELER ÇIKARTILMA KORKUSUNDAN KONUŞMADI

Deprem sonrasında AFAD tarafından ilçede kurulan konteyner kentte depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen birçok ailenin hala konteynerlerde kaldığı belirtiliyor. Konteyner alanına giderek yaptığımız gözlemde konteynerlerde yaşayan vatandaşlarla görüşmek istedik ancak depremzedeler konteynerden atılma korkusu yaşadıklarını belirterek konuşmak istemediklerini ifade etti.

sivrice5

“ÜÇ YILDIR BİR TEK ÇİVİ ÇAKILMADI İNSANLAR BUNDAN DOLAYI ELAZIĞ’A TAŞINDI”

Depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen sorunların devam ettiğini,  merkezde olan iki mahallede depremin izlerini silecek bir çalışma dahi yapılmadığını belirten CHP Sivrice İlçe Başkanı Erim Öztürk, “Sivrice’de meydana gelen deprem sonrasında devlet ilçemize 900 ev, 80 dükkan, üç cami yapacaktı. İlk etapta Gölbaşı Mahallesi’nde 305 konut, 82 dükkan, iki cami yapıldı. Ama ilçede problemler bitmedi. Evlerin ve dükkanların birçok eksiği var. İlçede depremden sonra vatandaş ve esnaf kalmadı. Herkes Elazığ’a taşındı. İlçemizde Kültür ve Hazar diye iki tane daha mahallemiz var. Burada oturan insanların hiçbir tanesi şu an yerlerinde oturmuyor. Bu iki mahalleye hiçbir çalışma yapılmadı. Dükkanlar olduğu gibi boş burada. Yapılan bir kapalı çarşımız var ancak kapalı çarşıda esnaf yok. Çünkü kapalı çarşı kapalı durumda araçların giriş çıkışları yok. İlçede müteahhit firmanın çalışanları vatandaşlarla muhattap olmuyor. Vatandaşlar eksikliklerini söyledikleri zaman  ‘biz muhattap değiliz başka yere gidin’ diyorlar. İlçe halkının bir kısmı yapmış oldukları eksik işlerden dolayı müteahhit firma ve TOKİ hakkında suç duyurusunda bulundu. İlçede yapılan kaldırım ve yollar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kanuna göre yapılmadı. İlçede yapılan caddeler kaldırım hariç 14 metre, ara sokaklar 7 metre olmasına rağmen az önce ölçtüğümüzde gördünüz ilçenin en büyük caddesi olan yerin genişliği 9 metre…  Buralarda birçok yolsuzluk yapıldı.  Buradaki yolsuzluğu savcılığa bildirdik ancak bir aydır savcılıktan bir cevap alamadık. Kültür Mahallesi’ni ‘yıkacağız’ diye boşalttılar, üç yıldır bir tek çivi çakılmadı. İinsanlar bundan dolayı Elazığ’a taşındı. İlçede bulunan 82 dükkanın 12-13 tanesi dolu. Bunların iki üç tanesi parti binası, diğerleri esnaf ama onlardan iş yapamıyor. Evler dışarıdan çok güzel görünüyor ancak içeriden bakıldığında çok büyük problemler var. Kendi evime daha yeni taşındım, taşındığımın üçüncü gününde evi pis su bastı ve eşyalarımız zarar gördü. Sivrice halkı yaşamış olduğu bu sorunlardan dolayı çok muzdarip. Depremin üzerinden üç yıl geçti.  AKP milletvekilleri Sivrice için hiçbir iş yapmadılar. Gelenler hep ‘yapacağız’ deyip gittiler” diye konuştu.

sivricechpilcebas

CHP Sivrice İlçe Başkanı Erim Öztürk

“250 BİN TANE SOSYAL KONUT YAPAN HÜKÜMET SİVRİCE’YE 900 KONUTU YAPAMADI”

‘Depremde ağır hasar alan evlerde halen kalanlar var’ diyen CHP’li Öztürk şu ifadeleri kullandı; “İlçedeki konteynerlerde kiracı vatandaşlar var. 70 aile konteynerde kalmaya devam ediyor. İlçede kiralık ev olmadığı için olanların da kira fiyatları çok pahalı. Köylerimiz buradan beter. Köylerimizde hiçbir işlem doğru düzgün yapılmadı. Yapılan evler prefabrik evler ve ahırları yok. Köylerde yaşayan vatandaşlarda köylerini terk etmeye başladılar. AKP Sivrice’yi kaderiyle baş başa bıraktı. AKP’li milletvekilleri kendi dertlerine düşmüşler bence, birinci problem bu. Sivrice’de 900 konut yapılacak, bu sayı devlet için çok küçük bir sayı. Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘250 bin adet sosyal konut yapacağım, orta gelirliye sosyal konut yapacağım’ diyor. 250 bin tane sosyal konut yapan hükümet Sivrice’ye 900 konutu yapamadı. Sivrice’nin nüfusu 5 binden bine düştü. Akşam altından sonra ilçede nüfus sayımı yapalım sayı 700’ü geçmez. AK Partili vekiller Sivrice’yi dışladılar. Hâlbuki Sivrice AK Parti’ye her zaman yüzde 70-80 oy veren bir ilçeydi. Bu kadar oya rağmen Sivrice’yi dışlamışlarsa demek ki bunlar iktidardan gidecekler. Gelecek günler bizim biz gelince inşallah daha güzel şeyler yapacağız.”

“7-8 BİN NÜFUSLU İLÇE BİNE DÜŞTÜ”

sivrice6y

Depremde yıkılan evinin yerine yeni bir ev yapılmadığını ve üç yıldır kirada oturduğunu belirten Hacı Bayram Pınar, “Üç yıl önce deprem olmuş, depremde yıkılan evim halen yapılmadı. Bundan dolayı kiradayım kira yardımı da almıyorum. İlçede tüm vatandaşlarımız ayrı ayrı sorunları var. Evi yapılanların da sorunu var yapılmayanların da sorunu var. Sivrice başlı başına bir sorun ama kimse dile getiremiyor. Deyim yerindeyse sahipsiz bir Sivrice olmuşuz. Dilekçeleri, itirazları bahanesiyle sorunların çözülemediğini söylüyor. İlçede üç yılda 300 tane ev yapılmış, Elazığ’da 30 bin tane ev yapılmış. Sivrice 900 tane yapılması gereken ev var. Altı ayda çözülecek sorun üç yılda çözülemedi. Sivrice depremden sonra göç sorunu ortaya çıkmaya başladı. İlçede hiç kimse kalmadı. 7-8 bin nüfuslu ilçemiz binlere düştü. Memleketimize sahip çıkmamız lazım . Herkes Sivrice’yi seviyor ama hiç kimse Sivrice’de yaşamıyor. İnsanlar kalacak yerleri olmadığı için halen konteynerlerde kalıyorlar. Kimse keyfinden konteynerlerde kalmaz. AK Partili vekiller sorunlarla ilgilenmiyorlar burada bir boy gösterip gidiyorlar çözüm odaklı bir iş yapılmamış. Yapılsa biz takdir edip teşekkür ederiz, nankör insanlar değiliz” diye konuştu. 

“KİRACI OLSAYDIM DÜKKAN AÇMAZDIM”

sivrice7p

İlçede yeni yapılan kapalı çarşıda esnaflık yapan Fethi Ahmet Yıldırım ise kapalı çarşı projesindeki yanlış çalışmalardan dolayı mağdur olduklarını söyledi. Yıldırım, “1985 yılından bu yana ilçede esnaflık yapıyorum. Deprem sonrasında çok büyük mağduriyetler yaşadık. Deprem sonrasında ilçede yapılan kapalı çarşının yolunu yapmadılar. Eskiden burası çok kalabalıktı ancak bu kapalı çarşıya yol yapmadıkları için hiçbir araba buradan gelip geçmiyor. Burada hak sahibi olmamızdan dolayı dükkan açtık. Kiracı olsaydım dükkan açmazdım. Buradaki dükkanların hepsi hak sahiplerine verilmiş ancak hiç kimse dükkanı açmıyor. İlçeye büyük marketler girdi, nüfus düştü o yüzden tüm dükkanlar boş kaldı. Konutlarda da mağdur olduk. Benim evim hükümet konağının arkasındaydı, iki tane dükkanım vardı ancak bana istediğim yerde ev vermediler arka taraflarda tek katlı bir ev verdiler. Dükkanlarımdan birini aldım diğerini ise vergi levhasından dolayı halen vermediler,  o yüzden mağdur oldum. Depremden sonra ben böyle zor bir dönem hiç görmedim ekonomik krizin etkisi de var.” ifadelerini kullandı.

Sivrice depreminin üzerinden üç yıl geçti: Sorunlar hala bitmedi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Munzur Press ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!