1. Haberler
  2. Genel
  3. Sahte Bal Tehlikesi: Arıcılar Tüketicileri Uyarıyor

Sahte Bal Tehlikesi: Arıcılar Tüketicileri Uyarıyor

featured

Hivda Tekkaynar

Arıcılar sahte bala karşı uyarıyor: Tahlili yapılmış ürünleri tüketin

Sahte bala karşı uyarılarda bulunan Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, sahte balın, mısır şurubundan yapılan glikozlardan yapıldığını ve glikozun uzun vadede tüketilmesi halinde de kansere yol açabileceğini söyledi.

Her dönem balın sahte olup olmadığı tartışmaları gündeme geliyor. Arıcılar, sahte bal ile ilgili açıklamalarda bulunarak tüketiciyi uyarıyor, fakat bal fiyatlarının yüksek olması tüketicinin yönünü marketlerde satılan ucuz bala çeviriyor. Yerel bal üreticileri ise sahte bal ile gerçek bal arasındaki farkı anlamanın önemine dikkat çekiyor.

Bal üreticileri, son zamanlarda piyasaya sürülen sahte balla mücadele ediyor. Üreticiler, sahte balın doğal tat ve aroma özellikleri taşımadığı için tüketici sağlığını tehdit ettiğini söylüyor. Son günlerde tartışma konusu olan sahte bal krizi ile ilgili Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan ve bal üreticisi Cihan Kara ile görüştük.

‘Talebin fazla olması sahteciliğin önünü açıyor’

Sahte bala ilişkin uyarılarda bulunan Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, neredeyse her gün sofralarda bal olduğuna dikkat çekerek, eskiden şifa olarak kullanılan balın artık sofralarda kullanıldığını ve yeterli gelmediğini söylüyor.

Doğan, talebin fazla olmasının sahteciliğin önünü açtığını belirterek, “Örneğin kristalize olması, balın doğal bir sürecidir. Mısır piramitlerine kadar bir atıf varken yani, ‘üç bin yıllık bal hala kendini koruyor’ gibi haberler var. Bal bozulmuyor. Kristalize olma hali balın bir tür kendini koruma halidir. Bu onun içerisindeki nem oranıyla da alakalı olan bir durumdur,” diyor.

Arıcılar genelde belli bölgelere yığılıyor

Özellikle ilkbahar mevsiminde Ovacık’tan Munzur Gözeleri’ne kadar olan yol güzergâhında arı kovanlarını görmek mümkün. Bal üreticisi Cihan Karal, “Hozat’ta, Mazgirt’te, Tunceli merkezde, Pertek’te ilçe içerisinde arı kovanlarını görürsünüz. Biz arıcılara yeni sahaların açılması da bizi hayli rahatlatır, yolu olmayan yerlerin yollarının yapılması bu anlamda önemli bir destek olur bal üreticilerine,” diyor.

Karal da Doğan gibi sahte bala dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “Arının görmediği, arının yapmadığı ballardan, mısır şurubundan yapılan glikozlardan bahsediyoruz. Glikoz bugünün şartlarında tüketildiği zaman rahatlıkla bir insanı uzun vadede kansere kadar götürecek bir maddedir. Maalesef iç piyasada tüketiciler bundan bihaber.”

‘Analizi yapılmamış hiçbir ürünü tavsiye etmiyoruz’

Denetimlerin yetersiz olmasından kaynaklı piyasada fazlasıyla sahte bal olduğundan yakınan Karal, “Maalesef ekonomik şartlardan dolayı tüketiciler sahte bala yönelmek zorunda kalıyor. Kimi tüketiciler sahte balın ayrımını yapmadan bu ürünleri tüketmek zorunda kalıyor. Sahte balları tespit etmenin tek bir yolu var: Laboratuvarda analizlerle tespit edilen, etiketi ve menşei belgesi olan ballar güvenilirdir. Analizi yapılmamış hiçbir ürünü tüketicilere tavsiye etmiyoruz,” diyor.

‘Tahlili yapılmış ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz’

Tüketiciye tavsiyelerde bulunan Karal, alınan ürünlerde Tarım ve Orman Bakanlığı sertifikası barkodları, üretim numaralarının bulunduğunu ve bu ürünlerin sadece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetim yaptığı yerlerde görmenin mümkün olduğunu söylüyor. Karal, tahlili yapılmış ürünlerin gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini de ekliyor

‘Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda denetimlerini sıklaştırması lazım’

Sahte balların piyasaya sürülmesini önlemenin tek bir yolu olduğunu söyleyen Karal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda denetimlerini sıklaştırması gerektiğini vurguluyor. Karal, “İç piyasada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sonucu merdiven altı üretim yapan, ambalajı olmayan, paketleme yerleri olmayan hiçbir yerde üretim yapılmaması lazım. Bunlar da denetime tabi tutularak gıda denetimleriyle yapılabilir,” diyor.

Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek balın bazı belirleyici özellikleri vardır. İşte gerçek balı sahtesinden ayırt etmenize yardımcı olacak ipuçları:

1. Etiket ve Menşei Kontrolü: Gerçek balın üzerinde etiket ve menşei bilgileri bulunur. Üretici güvenilirlik sağlamak için bu bilgileri paylaşır.

2. Renk ve Şeffaflık: Gerçek bal, genellikle açık renkli veya şeffaf olur. Bulanık veya koyu renkli bal sahte olabilir.

3. Kristalizasyon: Gerçek bal, zamanla kristalleşir. Bu, doğal bir süreçtir ve gerçek balın kalitesini gösterir.

4. Tat ve Aroma: Gerçek bal, doğal tat ve aromaya sahiptir. Sahte bal genellikle tat ve aroma açısından eksiktir veya yapay bir tat içerir.

Sahte Bal Tehlikesi: Arıcılar Tüketicileri Uyarıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir