Metin Göktepe, Evrensel gazetesinde muhabirlik yaptığı sırada gözaltında polislerce dövülerek katledilişinin 27. yılında Esenler’deki Kemer Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı. Anma törenine Metin Göktepe’nin ailesi, Berkin Elvan’ın anne ve babası Gülsüm ve Sami Elvan, Evrensel gazetesi yönetimi, sendika başkanları, milletvekillleri ve arkadaşları katıldı.
Metin Göktepe, 1996’daki Ümraniye E Tipi Cezaevinde öldürülen tutukluların cenazesini izlemek için “Mutlaka ben izlemeliyim arkadaşlar” diyerek gittiği Alibeyköy’de çıkan ve yaklaşık 1000 kişinin gözaltına alındığ olaylar sırasında tutulduğu Eyüp Kapalı Spor Salonu’nda polisler tarafından dövülerek öldürülmüştü. Metin Göktepe öldürüldüğünde 28 yaşındaydı.
ÜYESİ OLDUĞU EMEK PARTİSİ PANKART AÇTI
CHP milletvekilileri Sezgin Tanrıkulu ve Turan Aydoğan, HDP Milletvekili Ebru Günay, TİP Milletvekili Ahmet Şık, CHP İstabul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’nün de katıldığı Metin Göktepe’yi anma törenine törenine, üyesi olduğu Emek Partisi’nden bir heyette katıldı. Emek Partisi’nden bir grup tören sırasında hazırladıkları pankatları açarak Metin Göktepe’yi andı.
METİN GÖKTEPE NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?
8 Ocak 1996 tarihinde Metin Göktepe çalıştğı Evrensel gazetesinin muhabiri olarak cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenaze törenini takip üzere Alibeyköy’e geldi. Törende çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Metin Göktepe de gözaltına alınanlar arasındaydı. Tanıkların anlatımına göre bir polisin “gazeteciye özel muamele” demesi üzerine Metin Göktepe’ye şiddet uygulanmaya başlandı. Haber alınamayan Metin Göktepe’nin gözaltı süresi içinde polisler tarafından dövülerek öldürüldüğü anlaşıldı. Metin Gökepe’nin polis işkencesi ile öldürülmesi Türkiye gündemine oturdu.
DÖNEMİN İÇİŞLERİ BAKANI ÜNÜSAN : DUVARDAN DÜŞTÜ
Metin Göktepe’nin öldürüldüğü 1996’da içişleri bakanı olan Teoman Ünüsan’ın yaptığı “Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler, Metin Göktepe’nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir.” açıklaması ise beyinlere kazındı.
Metin Göktepe’nin öldürülmesi davası 4 yıl devam etti. 1999 yılında ise 11 memurdan altısı hakkında 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Temyiz ediler karar sonrası 5 Mayıs 1999’da Yargıtay, 6 sanıktan cezası onayladı, emniyet amiri hakkındaki hükmü esastan bozdu. Sanıkların bir kızmı “Rahşan affı” ile serbest kaldı. Metin Göktepe öldürülmesi ile birlikte, gözaltında öldürülen gazeteciler arasında ilk kez Metin Göktepe’nin öldürülen katillerinin suçu mahkeme kararı ile kayıtlara geçti.