1. Haberler
  2. Ekoloji
  3. Peri Vadisi’nde turizm adı atında avcılık faaliyeti

Peri Vadisi’nde turizm adı atında avcılık faaliyeti

Peri Vadisi'nde turizm adı atında avcılık faaliyeti

Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada Peri Vadisi’nde turizm adı atında avcılık faaliyeti yapıldığı belirtildi.

HABER MERKEZİ – Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, bölgedeki avcılık faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı. 36 derneğin imza attığı açıklamada Peri Vadisi’nin kültürel soykırımla yüz yüze bırakıldığı belirtildi. Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan açıklama şöye;

Av sezonunun başlaması ve yavaş yavaş kışa gireceğimiz bu süreçte Peri Vadisi Pembelik Güvenlik Barajının Ana gövdesin bulunduğu Karakoçana bağlı Paş-Pamuklu köyleri ile Dersim Nazımiye’ye bağlı Dallıbahçe köyünün Çamurek-Ger mezarsı havzasında  işbirlikçilerin de katkısıyla

‘Peri Vadisi’ doğasında orman yangınlarından, madenlerden, kurtulmayı başarmış son hayvanları yine katlediyor. Bu katliamlar bölgede güvenliği sağlayan Koçyiğitler-Akdüven-Dallıbahçe karakollarının gözlerinin önünde yapılıyor. Köylüler ormanlarda gezemezken, nedense avcılara her türlü imkân tanınıyor. Öyle ki sadece askerlerin girebildiği yıllardır bölge halkına yasak ilan edilen bu bölgelere kadar gidip Bevuzarları (Dağ Keçileri) başta olmak üzere birçok canlıyı katledebiliyorlar.

Her yerde olduğu gibi Peri Vadisi de hayvanlarla, endemik bitki türleriyle birlikte özgürce yaşamak istiyoruz. Hayvanların katledilmediği ve endemik bitkilerin yok edilmediği bir doğada yaşamak bizlerin en doğal hakkımız olduğunu bir kez daha haykırıyoruz.

2023 Ekim ayının bu son günlerinde av turizmi adı altında an itibariyle yapılan katliam hız kesmeden devam ediyor. Bu durum özellikle İl dışından kış aylarında Avrupa ülkelerinden bazı avcı kulüplerinin rehberliği ve yerli işbirlikçilerinin desteği ile gelmektedirler.

Buna karşı Yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü’nün sayı yetersizliği nedeniyle duruma müdahale edemediği ve kanunlara göre yaban hayatını koruma konusunda sorumluluk ve denetleme yetkisi bulunan muhtarlıklar, belediyeler ve çeşitli bölgelerde bulunan kimi karakollar duruma ya yeterince müdahale etmemekte.

Türkiye’nin altına imza attığı Bern Sözleşmesi’ne açıkça uymadığı,nesli tükenme tehlikesi altında olduğu bilinmekte olan çengel boynuzlu dağ keçileri ve bezuvarların avlanılması için kotanın belirlendiğini, bazı turizmciler ve işbirlikçiler de konuyu ‘alternatif turizm’ olarak pazarlayıp güya ülkeye döviz geliyor adı altında hayvanların katliamlarını meşrulaştırmakta.

Karakoçan Dayanışma İnsiyatifi olarak o düşkün işbirlikçilere de sesleniyoruz. Bizler için o kutsal toprakların kutsal canlıların ahı her daim başlarında olacaktır. Bir an önce gözlerini para bürümüş hırslarından vaz geçmeye çağırıyoruz.Dünyada hiç bir ülke zaten yok olmuş yabani hayvan rezervini döviz gelecek diye bu şekilde imha ettirmez. Kendi ruhsatsız avcılarımız yeterince kanunsuz kıyım yapıyorken birde devlet eli ile bu kıyıma destek vermek bilim ve akıl dışı bir uygulamadır.

Ülkemizin ve Peri Vadisinin  bu kanaldan gelecek dövize de paraya da ihtiyacı yoktur. Gerekçemiz çok açık ve insanidir. Biz, yaban hayvanların avlanmasını onaylamıyoruz.  Özellikle Dağ Keçileri söz konusu olduğunda geleneksel kültürümüz ve inancımız gereği hassasiyetlerimiz tüm toplumumuzun ortak sesine dönüşür.  Adına spor ve turizm denilen avcılık işinin bizim kültürel dünyamızdaki adı cinayettir.

Dersim-Dep-Bingöl sınırlarındaki Peri Vadisi havzasında veya başka bir bölgede, bir ya da daha fazla Dağ Keçisini veya diğer canlıları öldürmek her türlü cinayettir. Cinayeti önlemek bir insanı görevdir. Bizler hiç bir zaman bu cinayetleri onaylamıyor ve doğamızda hiç bir canlının vurulmasına razı değiliz. Bu muhteşem coğrafya, içindeki bütün canlılarla birlikte bir doğal mirastır. Bu mirası korumak da insanlık görevidir. İlimiz Elazığ ve ilçemiz Karakoçanda görev yapan bütün kamu yöneticilerini, bu tür vahşi girişimlere karşı, en baştan itibaren yanımızda durmalarını bekliyoruz.

Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi

İmzacılar

1-  Avrupa Karakoçan Dep Dayanışma Platformu

2- Karakoçan Keklik Köyü Derneği

3- Karakoçan Demirtaş Pilavtepe Köy Derneği

4- Karakocan Çakan Köyü Derneği

5- Karakoçan  Kocadayı Köyü Derneği

6- Karakoçan Çelebi Köyü Derneği

7- Karakoçan Yıldız (Norput) Köyü Derneği

8- Karakoçan Beroj-Alabal Köyü Derneği

9- Karakoçan Çıtak Köyü Derneği

10- Karakoçan Okçular Köyü Derneği

11- Karakoçan Sarıcanlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

12- Karakoçan Akpınar Köyü Derneği

13- Karakoçan Arpesi-Kavalcık Köyü Derneği

14- Karakoçan Karsini-Bazlama Köyü Derneği

15- Karakoçan Kümbet Köyü Derneği

16- Karakoçan

Çalıkaya-Qılatyan Köyü Derneği

17- Karakoçan Pamuklu-Seymamudan Köyü Sosyal Yardımlaşma ve  Dayanışma Kültür Derneği

18- Karakoçan Okçular Dayanışma  Platformu

19- Karakoçan Alevi Kültür ve Dayanışma Derneği

20- Karakoçan Esnaf ve Sanatkarlar Odası

21- Kığı Dernekler Birliği

22- Bingöl-Yayladere

Sürmelikoç ve Çayağzı Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği

23- Bingöl-Yayladere Dalbasan Köyü Derneği

24- Dersim  Dernekleri Federasyonu (Munzur Koruma Kurulu)

25- Munzur Çevre Derneği

26- Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM)

27- Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP)

28- Bakırtepe Çevre Platformu

29- Yaşam ve Dayanışma Yolcuları

30-Yeşil Direniş Gazetesi

31- Validebağ Direnişi

32- Validebağ Savunması

33- Eko Anarşi Bloğu

34- Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)

35- Burhaniye Çevre Platfomu (Burçep)

36- Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Ve Geliştirme Derneği (VAN ÇEVDER)

Peri Vadisi’nde turizm adı atında avcılık faaliyeti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir