Fırat Bulut/Bingöl
Maden sahasına giden köylülerden alınan bilgilere göre bir süredir bölgede maden ocağı için yol ve çevre çalışmaları yapan şirket çalışanları cuma günü tünel kazmaya başladı.
Bingöl Metal Madencilik tarafından Kiğı İlçesine bağlı Eskikavak, İlbey, Maltepe, Aysaklı köyleri ve bu köylere bağlı mezraları kapsayan yaklaşık 500 hektarlık bir alanda kurşun, gümüş ve çinko çıkarmak amacıyla kurulmak istenen maden ocağı projesine sivil toplum kuruluşları ve köylüler ‘Bölgede ekolojik yıkıma yol açacağı‘ kaygısı ile karşı çıkıyor.
Peri Vadisi Çevre Platformu’nun çağrısıyla Perşembe günü maden sahasının girişinde kitlesel bir eylem düzenlenerek madencilik faaliyetleri protesto edilmişti. Yüzlerce kişinin katılımıyla protesto eylemi yapıldığı gün bölgedeki iş makinalarını ve çalışanlarını geri çeken Bingöl Metal Madenci eylemden bir gün sonra çalışanlarına hız vererek dağın dibinde tünel açtı.Yeraltı üretim yöntemi ya da bir diğer ifade ile kapalı işletme yöntemiyle, tünel kazılarak ve bazı bölgelerde dinamit kullanılarak maden çıkarılması planlanıyor.
Maden projesine dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen ÇED Olumlu kararına karşı köylülerin açmış olduğu ‘yürütmeyi durdurma’ ve ‘iptal’ davası devam ediyor. Dosyanın avukatı Barış Yıldırım önceki gün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda mahkemenin ‘keşif kararı’ aldığını duyurdu.
Buna göre mahkemenin belirlediği bilirkişi heyetinin maden çıkarılmak istenen bölgeye giderek incelemeler yapması, planlanan projenin çevreye zararları ve alınacak tedbirlere ilişkin mahkemeye rapor sunması sonrası mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma‘ başvurusunu karara bağlaması bekleniyordu.
Maden protestosu için İstanbul’dan Kiğı’ya giden bir grup köylü maden sahasına giderek doğa katliamını görüntüledi.
İlbey köyünden Mesut Adar, protesto eylemi nedeniyle bölgeden ayrılan iş makinalarının eylemden bir gün sonra tekrar bölgeye gelerek çalışmalara başladığı bilgisini aktardı. Adar şöyle konuştu: “Cuma günü iş makinaları geri geldi. Ben dün şantiye alanına girmeye çalıştım ancak şirket çalışanları beni engelledi. Daha sonra gizliden gidip baktım. Dağın dibinde bir damar bulup tünel kazmışlar.Perşembe günü burada eylem yaptığımızda henüz tünel açılamamıştı. Burası maden ocağının başlangıç noktası burdan tünel kazarak, dinamitle patlatarak ilerleyecekler. Artık nereye kadar giderlerse.”
Doğa savunucularına çağrı yapan Adar, “Burdan tüm çevrecilere, doğa savunucularına çağrı yapıyorum yardım edin. Burada yarın dinamit patlatıldığında dağda yaşayan bir tane yaban hayvanı bulamazsınız. Hızır’ın hayvanını bulamazsınız, dağ keçisi, ayı, vaşak bulamazsınız. Bütün canlılar yok olacak . Şuan birlik beraberlik zamanı. Bugün bana dokunan yılan yarın herkese dokunacak. Herkes köyüne sahip çıksın. Burası bizim torunlarımıza miras kalacak yerdir. Sesimize ses verin.”
Gazetecilere çağrı yapan Adar duyarlılık çağrısında bulundu
Köylüler gönderdikleri video ile köylülere birlik çağrısı yaparken çevrecilere de seslerine ses olmalarını istediler.
Köylülerin paylaştığı videoda Cemil Alkan isimli köylü ise şunları söyledi: “Şu an madenin başlangıç noktasındayız. Doğamızı katleden vampirler kazmaya başlamış. Bu güzelliklerimizi, doğamızı yok etmelerine artık dur demeliyiz. Burda yaşam bitecek. Kiğı’nın adamlının bütün köylüleri, halk olarak bir araya gelip bunu durdurmalıyız”
Av. Barış Yıldırım kazıya tepki gösterdi
Köylülerin açmış olduğu yürütmeyi durdurma davasında gönüllü avukatlık yapan Dersim Barosu avukatlarından Barış Yıldırım, kazıya tepki gösterdi.
Konuya ilişkin Munzur Press’e açıklamalarda bulunan Yıldırım şunları söyledi: “Erzurum İdare Mahkemesi’nde açtığımız yürütmeyi durdurma ve iptal davasında mahkeme ara kararında keşif kararı verdi. Mahkeme yürütmeyi durdurma istemi hakkında karar verebilmek için keşif sonucunu bekliyor. Biz yine de bu kazı çalışmasını hukuksuz buluyoruz. Duyarlı tüm kamuoyunu bu süreçte bu hukuksuzluğun karşısında durmaya davet ediyoruz. Burası çok hassas bir bölge ve ekolojik alan özelliğine sahip bir bölge. Burası Türkiye’nin en önemli su toplama havzası olan Fırat Havzasın’ın temel kaynaklarından birini barındıran Peri Havzası.”