Üç şehrin sınırında yer alan Bingöl’ün Karlıova ilçesinde sokağa bırakılan yavru köpek kış şartlarının etkili olmasıyla zor şartlarda yaşama tutunmaya çalışıyor. Hayvanseverler sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek sorunların çözülmesini istedi.
Fırat Bulut/Bingöl
Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Kargapazarı köyünde onlarca yavru köpeğin iple bağlanarak ilçe çöplüğüne atıldığı görüntüler kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine Karlıova Kaymakamlığı inceleme başlatıp suç duyurusunda bulundu.
Kaymakamlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada “16 Ekim Pazar günü, sokak köpeklerinin birbirine bağlanarak Karlıova ilçe çöplüğüne bırakılmasını içeren üzücü video hakkında Karlıova Kaymakamlığı olarak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.
“KÖPEKLER AÇ KALMASIN DİYE ÇÖPLÜĞE GÖTÜRDÜM”
Yavru köpekleri bağlayarak eziyet ettiği iddia edilen Kargapazarı köyünden Resul Demiralp köpeklerin ölmemesi için onları çöplüğe götürdüğünü söyledi. Sokak hayvanlarının, köydeki çocuklara ve hayvanlara saldırdığını belirten Demiralp, yetkililerin sorunu çözmemesi nedeniyle çaresiz kaldıklarını söyledi. Demiralp şu sözlerle kendini savundu: “Varto ve Hınıs ilçelerinden kamyonlara doldurulup bizim köye köpekleri bırakıyorlar. Görüntülerdeki köpekler hayvanlarıma saldırdı ben de sinirlenip iple bağladım çöplüğe götürdüm. Karakol da, belediye de ilçe tarım da köyümüzde bu şekilde onlarca köpek olduğunu biliyor. Bu yıl en az 10 tane köpek araç çarpması sonucu öldü, köpekler ölmesin diye toplayıp çöplüğe götürdüm en azından aç kalmasınlar diye çöplüğe götürdüm.”
“NEDEN BARINAK YAPILMIYOR”
Görüntülerin yayımlanması sonrası zor durumda kaldığını belirten Demiralp: “Ben hayvanlara eziyet etmedim. Köpekler traktör kasasından düşmesin diye iple bağladım ve çocuklarım ipleri tutuyorlardı. Düşmesinler diye bağladık. Açacaktık oradaki vatandaş dedi ‘Sen niye çöplüğe atıyorsun?’ Biz ne yapalım? Köy dolu köpek olmuş, araçlar çarpıyor. Bütün dünyaya rezil oldum. Bundan sonra hepsi ölse ben hiçbir şey yapmayacağım. Sokak hayvanları o kadar değerliyse neden bir barınak bile yapılmıyor?”
“SOKAK HAYVANLARI ÖLÜME TERK EDİLİYOR”
Erzurum, Muş ve Bingöl illerinin kesişme noktasında bulunan Karlıova ilçesinde her yıl yüzlerce sokak hayvanı araba çarpması, açlık ya da hastalıktan ölüyor. Hayvan barınağının olmadığı ilçede çevre il ve ilçelerden toplanarak getirilen sokak hayvanları ilçe çöplüğüne ya da köylere bırakılıyor.
İlçe merkezinde ve köylerde yüzlerce sokak hayvanının ölüme terk edildiğini belirten hayvanseverler bireysel çabaların sorunları çözmeye yetmediğini söylüyor, yetkililer ise sorumluluğu birbirine atıyor ve ödenek yok cevabını veriyor.
Diğer gönüllüler ile birlikte sokak hayvanları için çalışmalar yapan hayvansever Fırat Nadir, Bingöl yıllardır sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunları gündemleştirmeye çalıştıklarını ancak yaşanan sorunların tekrarlandığını söyledi.
Karlıova’da yüzün üstünde sokak köpeği olduğunu belirten Bingöl, “Bu sayı kış aylarında yaylada bırakılan köpeklerin de dahil olması ile 200’ü aşıyor. Ayrıca yaylalardaki koçerler (göçerler) sonbahar aylarında başka bölgelere giderken koyun, keçi gibi hayvanlarını kamyonlara yükleyip at, eşek, katır gibi canları geride bırakıyor. Bu geride bıraktıkları canlardan sağ kalabilenler kar yağmaya başlayınca ilçe merkezine ve köylere iniyorlar. Hayvanlara küpe takılsa kimin olduğu belli olacak ancak maalesef sahipleri bu şekilde bu canları ölüme terk ediyor.” diyerek duyarsızlığa tepki gösterdi.
“AÇ KALAN HAYVANLAR AGRESİFLEŞEBİLİYOR”
Sokak hayvanlarının büyük çoğunluğunun Varto ve Çat Belediyeleri tarafından ilçelerine bırakıldığını iddia eden Bingöl, “Gizliden getirip buraya bırakıyorlar, Bingöl’ün diğer ilçelerinden de aynı şekilde hayvanlar buraya getiriliyor. Karlıova bu anlamda toplama merkezi gibi… Bu canlar da aç kaldıkça agresifleşiyor. İlçemizde sokak hayvanları için barınak yok. Geçmiş yıllarda birçok kez belediyeye başvurduk ama sorun devam ediyor. Belediye veterineri ile sürekli iletişim halindeyiz, elinden geleni yapıyor ancak imkanlar kısıtlı. Özellikle kış aylarında çok ciddi mama sıkıntısı yaşıyoruz. Konu vesilesiyle hayvansever dostlara yardım İçin çağrıda bulunuyoruz.”
SAHİPLENDİĞİ KÖPEK ÖLÜ BULUNDU
Sokak hayvanlarına yönelik kampanyalar düzenleyen Bingöl’ün üç yıl önce sahiplendiği ve Asil ismini verdiği Sibirya Kurdu 14 Ekim’de gece saatlerinde ilçe merkezindeki Pape Caddesi’nde ölü bulunmuştu. Karlıova’nın maskotu olan ve ilçedeki herkes tarafından sevilen Asil’i kim veya kimlerin öldürdüğü bilmiyor.
ÇÖZÜM?
Gönüllülerle birlikte sokak hayvanları için çalışmalar yürüten bir diğer kişi de Saadet Partisi İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki. Karlıova’da yaşayan ve veterinerlik yapan Tiryaki, sokak hayvanlarının ilaçlanması, mama ve su bırakılması, kulübe yapılması gibi faaliyetlere katılıyor. İlçedeki sokak hayvanlarının yaşadığı sorunların çözümüne ilişkin konuştuğumuz Tiryaki şu hususlara dikkat çekti: “Öncelikle Belediye veya Kaymakamlık tarafından tahsis edilecek bir alanda, küçük bir bütçe ile bir hayvan barınağı yapılabilir. İkincisi canlar Belediye Veteriner Hekimi, Tarım İlçe Müdürlüğü’ndeki veteriner hekimler ve gönüllü hekimler tarafından gerekli sağlık kontrolünden geçirilerek kısırlaştırma, iç dış parazit, kuduz vb. aşılar geçirilir.
Beslenme hususunda; ilçede bulunan mezbahanenin atıkları dahi yeterli olacaktır. Buna okul, jandarma, lokanta vb. yerlerin atık yemekleri de eklenebilir. Bu iş için belediye çalışanlarından 1 kişinin görevlendirilmesi yeterli olacaktır.”
Yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmediklerini belirten Tiryaki “Sorumluluklarını yetine getirseydiler, içerisinde her türlü zehrin bulunduğu çöplük alan yavru köpeklerle dolup taşmazdı. Kışın soğuktan ve açlıktan hayvanlar ölmez, çöp alanının çevresinde onlarca hayvan araç çarpması sonucu ölmezdi.” diyerek eleştirilerde bulundu.
İlçedeki sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunlara ilişkin telefonla ulaştığımız İlçe Kaymakamlığı yetkilileri, barınak ve beslenme sorununa ilişkin Karlıova Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nü işaret etti. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri hayvanlara yönelik kötü muamele ve işkence gibi durumlarda suç duyurusunda bulunduklarını ve yaralı bazı hayvanları kendi imkanları ile tedavi ettiklerini ifade etti.
“BARINAK ÇALIŞMAMIZ YOK”
Eleştirilerin odağındaki Karlıova Belediyesi yetkilileri ise belediyenin imkanlarının kısıtlı olduğu cevabını verdi. Yetkililer barınma sorununun çözümüne ilişkin herhangi bir çalışmaları olup olmadığı sorumuza herhangi bir çalışmaları olmadığını, sokak hayvanlarına mama verilmesi ve yaralı hayvanların tedavisi gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Doğal ortamda yaşamayacak kadar yaralı veya engelli olan sokak hayvanlarının il merkezindeki hayvan barınağına ve Tatvan ilçesindeki hayvan barınaklarına götürdüklerini söyleyen yetkili şöyle devam etti: “Kısırlaştırma veya farklı çalışmalarımız yok. İmkanlarımız doğrultusunda beslenme konusunda çalışmalarımız var. Belediyemizin veterineri hasta ve yaralı hayvanların tedavisi konusunda ilgileniyor. Yine binek hayvanlarını kış aylarında imkanlar doğrultusunda hayvan pazarında besliyoruz, fakat diğer tüm sokak hayvanlarının sorunu bizi aşıyor.” diye konuştu.