1. Haberler
  2. Genel
  3. Midyat’ın somut olmayan kültürel miras müzesi

Midyat’ın somut olmayan kültürel miras müzesi

featured

Midyat’ın tarihi taş konakların ve evlerin arasında bulunan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, 57 yaşındaki Abdülmecit Akgül’ün kendi imkanları ile 25 yılda topladığı eşyalardan oluşuyor. İçerisinde kendi yazdığı şiir kitaplarının yanı sıra Mezopotamya başta olmak üzere Anadolu coğrafyasında da kullanılan çeşit çeşit eşyaların sergileniyor. Kürt, Süryani, Ezidi ve Arapların binlerce yıldır ortak yaşadığı coğrafyanın birçok kültürel kodun ve eşyanın bulunduğu müzenin temel felsefesinden biri de “aşk” olduğunu dile getiren iki kafadar buluşarak müzeyi geliştirme gayeleri bulunuyor.

503A8940

İKİ KAFADAR MÜZEYİ AYAKTA TUTUYOR

Abdulmecit Akgül’ün kurduğu müzeye daha sonra Midyatlı 23 yaşındaki Sevim Aydın da müzeye dahil olarak ikili birlikte çalışmaya başlıyor. Aynalardan resimlere; bir yaprak arasında unutulmuş gül yaprağından duvarda asılı eleğe; yoğurt bakracından Anadolu’da binlerce yıldır kullanılan gözyaşı damlarının saklandığı kaba kadar yüzlerce eşya bulunuyor. Gelen çoğu misafire eşyaların sözlü kültüre katkılarını anlatmaya çalışan ikili müzeye yapılan bağışlar ve kendi ürettikleri şarapları satarak da müzeyi ayakta tutmaya çalışıyorlar. Aralarında yaş farkı olsa da iyi anlaştıklarını dile getiren ikili kimi zaman da gelen misafirler ile şiir saatleri veya şiir günleri de düzenlediklerini söyledi. Anlaşamadıkları zaman ise müzenin misyonlarından biri olan aşkta, şarapta ve çayda buluştuklarını dile getiriyorlar. Müzelerinin sadece sevgi üzerine yaşayabileceğini anlatan ikili Midyat’a gelen turistlerin popüler yerlerin yanı sıra bu tip yerlere de muhakkak gelmesi gerektiğini dile getiriyor.

503A8911

25 YILDA EŞYALARI TOPLADI

Yıllarca Antalya’da çalışmasının ardından Midyat’a geldiğini ve 25 yıl boyunca topladığı eşyaları sergileme kararı aldığını ifade eden Akgül, “Bugüne kadar gezdiğim müzeler arasında en çok Ankara’daki Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni beğendim. Orası da buranın yarısı kadardı. Kızım da arkeoloji okudu. Hatta eşim doktor olacak kızı eskici yaptın diyerek benimle şakalaşır. Kızım önemli müzelerde de çalıştı. Onun da katkıları ile bu müzeyi hayata geçirdik. Daha sonra da Sevim Aydın bize katıldı. Bugün de elbirliği ile müzeyi ayakta tutmaya çabalıyoruz. Hedefim nedir? Midyat’ı buraya gelen insanlara tanıtmaktır” dedi. Müzenin bir diğer emekçisi olan Sevim Aydın ise “Buraya bir turist olarak ilk içeri girdim. Sonra sık sık buraya gelmeye ve şiirler okumaya başladım. Sonra da Mecit abi ile birlikte çalışmaya başladım. Amacımız var. İnsanların sevgi ve kültür ile kalbine dokunmayı hedefliyoruz” dedi.

Müzeyi ziyaret eden İstanbul’dan geldiğini söyleyen Nevin Usanmaz müzeyi beğendiğini ve Midyat’da gezdiği diğer mekanlardan farklı olduğunu söyledi. Usanmaz, “Aslen Ardahanlıyım ve Mezopotamya’ya aşık biriyim. Burası da ayrı bir yer. Bunca eşyanın olduğu yerde yaşanmış onlarca yüzlerce hikayeyi burada hissedebiliyorsunuz” diyerek müzenin farklılığına dikkat çekti. 

Midyat’ın somut olmayan kültürel miras müzesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir