Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanı iken, 2016 yılında yerine kayyım atanarak tutuklanan Gültan Kışanak’ın 7 yıllık azami tutukluluk sürecini tamamlaması ile ilgili yapılan tahliye başvurusu ile ilgili mahkeme karar verdi.
Tutuklulukta 7 yılını 25 Ekim’de dolduran Gültan Kışanak’ın avukatları, 25 Ekim tarihinde Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak, Gültan Kışanak’ın yasada belirtilen 7 yıllık azami tutukluluk süresinin dolduğunu belirterek, tahliyesini talep etti.
Avukatların 25 Ekim tarihli başvurusuna teknik olarak şimdiye kadar mahkemeden bir yanıt verilmezken, mahkemenin 12 Ekim’de dosya üzerinde tutukluluğun değerlendirilmesinde bir ara karar verdiği ortaya çıktı.
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Gültan Kışanak’ın Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesinin mahkemeleri dava dosyası ile birleştirilen 2019/146 esas sayılı dava doyasından tutuklu bulunmakta iken tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak 21 Kasım 2022’de tarihinde tahliye edildiğini hatırlattı.
Kışanak hakkında Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile Kobani olayları davasında 16 Ekim 2020 tarihinde bir tutuklama kararı daha verildiği belirtilen kararda, “Söz konusu halen tutuklu bulunduğu suçlar yönünden tutuklulukta geçecek azami sürenin dolmadığı anlaşılmaktadır. Bu yönü ile sanık müdafilerinin talebi yerinde görülmemiştir” denildi.
Gültan Kışanak’ın Avukatı Cihan Aydın, 25 Ekim 2023 itibariyle Kışanak’ın tutukluluğunun 7. yılını doldurduğunu, bu sürenin öneminin ulusal yasalarında öngörülen maksimum tutukluluk süresi olması olduğunu ifade etti. Avukat Aydın, konuşmasında şöyle dedi:
“Her ne kadar Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Kışanak hakkında ‘farklı suçlardan’ iki ayrı tutuklama kararı bulunduğunu, ilk tutuklama kararı olan Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesinin kararının 21.11.2022 tarihinde kaldırıldığını, Ankara Sulh Ceza Mahkemesinin 16.10.2020 tarihli ikinci tutuklama kararının başka suçtan dolayı verildiğini belirterek yasada öngörülen 7 yıllık tutuklama süresinin dolmadığını ve bu nedenle Sayın Kışanak’ın tutukluluğunun devamına karar vermiş ise de; yasada ve yargı içtihatlarında böyle bir ayrıma gidilmediğini, farklı suçlardan birden fazla tutuklama kararı olsa bile yasada öngörülen maksimum tutukluluk süresinin aşılamayacağını belirtmek isteriz.”