Açılan sanal müzede amaç Sivas’ta Alevilere yönelik gerçekleştirilen pogrom karşısında uluslararası düzeyde etki yaratmak ve sorumluluk hazırlamayı amaçlayan bir yüzleşme alanı olarak hayat bularak gelecek nesillere aktarılmak.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) öncülüğünde hazırlanan, Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sanal Müze kullanıcılara açıldı.
Müzenin içinde Dijital Kütüphane, Sanal Müze, Belgesel, Web Belgesel, Sözlü Tarih Görüşmeleri ve Röportajlar var.
Müze içerisinde bir çok şehirden röportajlar ve anılar var, Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Sivas Merkez, Sivas Banaz, Sivas Höyük köyü, Sivas Kavak köyü, Sivas Beyyurdu köyü, Sivas Ortaköy, Sivas Saraç köyü ve Tokat Yalınyazı’dan röportajlar ve 33 canımızın günlük bilgi ve belgeler toplandı . Behçet’in piposu, Gülsün’ün saati, Metin’in daktilosu, Nurcan’ın oyuncak bebeği, Sait’in kabak kemanesi, Asuman ve Yasemin’in odası… ve daha onlarca yılın hatırası fotoğraflanarak Sanal Müze’ye taşındı.
Çocukluğundan beri bir çizgisi vardır Asaf’ın. O çizgiyle yaşar, o çizgiyle oyunlar oynar. Eve gelen misafirlerin karşılarına oturup resimlerini çizer, bazen ahıra gidip çamurlara resimler çizer. “Dîno, sen niye bunları yapıyorsun?” diye söylenir annesi. “Dîno”, yani Kürtçe “deli” …
Projenin koordinatörü ve sanal müze yönetmeni koltuğunda Eylem Şen,
Seslendirmede ise Mehmet Ali Alabora bulunuyor.
Ziyaret etmek için tıklayın: https://madimak.org/