1. Haberler
  2. Genel
  3. Kitap fuarındaki 3 kitabı polis topladı 

Kitap fuarındaki 3 kitabı polis topladı 

featured

Yayıncılar Kooperatifi’nin 13-20 Temmuz tarihleri arasında Dersim’de düzenlediği Munzur Kitap Günleri’nde, Dipnot Yayınları’nın ‘İsyandan İnşaya Kürdistan Özgürlük Hareketi’, Tekin Yayınevi’nin ‘Bir Başka Kandil’ ve Umut Yayıncılığa ait “Kaypakkaya’nın Bütün Yazıları” adlı kitaplara polis tarafından el konuldu. YAYKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Elif Akkaya ve Umut Yayımcılık çalışanı Ertan Çıta, gecenin geç saatlerinde emniyete ifadeye çağrıldı. Konuyla ilgili sitemize açıklamalarda bulunan YAYKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Akkaya, kitapların Kültür Bakanlığı’na başvurularak yayınlanmış kitaplar olduğu vurgulayarak karar sert tepki gösteri.  

Munzur_kitap_akkaya

21. YÜZYILDA KİTAP YASAKLAMAK  

“21. yüzyıldayız, kitabı yasaklamak, beş yıl sonra bir kararla tebliğ etmek… Bunu hiçbir yerinden tutamazsınız” diyen Akkaya, “Burada epey bir kitap var. Bu kitapların öyle 4-5 saat ya da 1 gün içerisinde incelenmesi mümkün değil. Muhtemelen bir süzgeç oluşturdular. Kitapların kapak isimlerine bakarak ilerlediler anladığım kadarıyla” diye konuştu. Kitapların toplanmak istenmesine karşın kendisinin kararları istediğini aktaran Akkaya “Kararları görmeden kitapları vermeyeceğimi söyledim. Keza bu kitapların satışı Türkiye’de kitap satan sitelerde bugün bile devam ediyor. Bunu kendilerine izah ettim. Ardından onlar da kararları getirdiler. Kararları tebliğ ettiler ve kitapları aldılar” diye konuştu. 

KARAR 5 YIL ÖNCEYE AİT  

İfadeye çağrıldığını da söyleyen Akkaya “Kitaplara ilişkin sorular sordular. Yayıncısı olduğum kitap hakkında ‘kitabın içeriği hakkında bilgi sahibi misiniz’ diye sordular. Tabi ki bilgi sahibiyiz. Bu kitaplar Kültür Bakanlığı’na başvurularak yayınlanmış kitaplar. Yayınlandıktan sonra ilk altı ay içerisinde yayımlanan şehrin basın savcılığı zaten incelemelerde bulunuyor. İşlem yapmış olması gerekiyordu. Ama kararların, 5 yıl önceye ait olması ve yayıncıya, yazara tebliğ edilmemiş olması gerçekten çok ilginç. Beş yıldır bu kitaplar satılıyor. En çok ilgimi çeken şey de buydu” dedi.  

‘HER ŞEY TRAJİKOMİK BU ÜLKEDE’ 

Türkiye’nin, fikri, düşünceyi, tartışmayı yaymak, konuşmak üzere gerçekten büyük bedeller ödemiş yazarların, yayınevlerinin olduğu bir ülke vurgusunu yapan Akkaya şöyle devam etti: “Düşünceyi ifade etme konusunda yaptıkları bu engellemelere rağmen biz de ne ilginç dün kitap günlerinin açılışını tutuklu yazarlara bir selam göndererek ve tutuklu yazarlardan gelen mektupları okuyarak başladık. Bu açıdan da her şey trajikomik bu ülkede ne yazık ki! Kitabı, kültürü, sanatı, aynı zamanda akademik tartışmaları, edebiyatı, şiiri bu ülkenin her yanına götürecek yayıncılar kooperatifi ve Türkiye’deki yayıncılar bu konuda geri atmayacak.” 

‘KARAR TARAFIMIZA HİÇ TEBLİĞ EDİLMEDİ’ 

Umut Yayıncılık çalışanı Ertan Çıta İbrahim Kaypakkaya’nın yaklaşık elli yıl önce yazdığı yazılardan oluşan ‘Kaypakkaya’nın Bütün Yazıları’ adlı kitaplarına polis tarafından el konulduğunu söyleyerek kendisinin de emniyete götürüldüğünü ve hakkında tutanak tutulduğunu aktardı. Çıta, bu kitabın satışını yaptığı için hakkında işlem yapıldığını söyleyerek “Standımıza gelen polisler 2019 yılına ait mahkeme kararıyla yasaklandığı belirttiler. Bu mahkeme kararının bize tebliğ edildiği iddia edildi. Ama bu karar tarafımıza hiç tebliğ edilmedi. Hakkında toplatma kararı olmasına rağmen bütün yayınevlerinde, internet sitelerinde satılmaya devam ediliyor. Yaklaşık elli yıl önce Kaypakkaya’nın yazdığı yazılardan oluşan bu kitap, bu kitabı basan matbaa ceza aldı bugün. Yayınevi sahibimiz de 2020 yılında bu kitaptan dolayı yargılandı ve iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı” diye konuştu.  

munzur_kitapgünleri_ertan_çıta-1

‘BU HÜKÜMET KİTAPLARDAN KORKUYOR’ 

Yaşanılan duruma dair “Bugün bu devlet, bu hükümet kitaplardan korkuyor” değerlendirmesinde bulunan Çıta şöyle devam etti: “48-50 yıl önce yazılan yazılardan dahi korkuyor ve bugün bunları yasaklamaya çalışıyor. Ülkede adalet denilen oldu tamamıyla ayaklar altına alınmış durumda. Bugün kitaplara, düşünceye dönük saldırılardan dolayı düşünce suçluları ülkemizin hapishanelerini doldurmaya devam ediyor. Bu ülkede muhalifler hapishanelerle susturulmaya devam ediliyor. Kitabımız da bundan nasibini aldı ama biz Umut Yayıncılık olarak bu kitabı basmaya, Kayapakkaya’nın fikirlerini savunmaya, bu kitabımızın da satışını sürdürmeye devam edeceğimizi söylüyoruz.” 

DİPNOT’A DA TEBLİĞ YOK 

Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Dipnot Yayınevi de, “Kitabevleri raflarında serbestçe satılan ‘İsyandan İnşaya Kürdistan Özgürlük Hareketi’ adlı kitabımızla ilgili 2017 yılına ait bir toplatma kararı dayanak gösterilmiştir. Gelgelelim, bu toplatma kararı yayınevimize hiç tebliğ edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

Orhan Kurul/Dersim 

Kitap fuarındaki 3 kitabı polis topladı 
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir