Metin Yoksu/Batman
Batman Belediyesi Eş Başkanı Dr. Mehmet Demir’in, belediyenin borç batağında olduğunu ve hizmet alanlarını satışa çıkardığını öne sürerek yaptığı açıklamaya karşı kayyum yönetiminden yazılı açıklama yapıldı. Belediye yaptığı açıklamada 2012-2015 döneminde 50 adet arsa satışı yapıldığını hatırlatarak, “Taşınmazların satış yetkisi belediye meclisinde olup satışın ihale usulü belediye encümeni tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre belirlenmektedir” ifadesinde bulundu.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan ve yerlerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eş Başkanları Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklama ile kayyum yönetiminin borç batağında olduğunu ileri sürerek kreş ve yolların da içinde olduğu 11 hizmet varlık alanının satışa çıkarıldığını belirtti. İddiaya ilişkin kayyum yönetiminde bulunan belediyeden yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre belediyenin Demokratik Bölgeler Partisi 2012-2015 yılları arasında toplamda 50 arsa satışı yapıldığı hatırlatılarak, “Taşınmazların satış yetkisi belediye meclisinde olup satışın ihale usulü Belediye encümeni tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre belirlenmektedir” açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamaya ilişkin açıklamalarda bulunan Batman Belediyesi Meclis Üyesi Şirin Şen, “Meclis kayyum atamasından bu yana hiç yapılmadı. Bir kez açık çağrı ile toplandığında, katılmamız engellenerek gözaltına alındık. Meclis kararları encümen ve memur kararları ile yapılmaktadır” diye konuştu.
‘Rutin işlem’
Kayyum yönetimindeki Batman Belediyesi arsa satışını “Şehrin gelişimine katkı sunmak ve yeni iş alanları oluşturmak amacıyla her belediye yönetimi döneminde olduğu gibi belediye meclis kararı ile arsa satışları yapılmaktadır” şeklinde savundu. Açıklamanın devamında “Taşınmazların satış yetkisi belediye meclisinde olup satışın ihale usulü Belediye encümeni tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre belirlenmektedir. Sosyal donatı alanlarının satışı kanunen mümkün olmayıp satılacak olan parseller müstakil Belediye taşınmazıdır. Bu bağlamda belediye meclisince satışına karar verilen taşınmazlar 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 2. maddesine göre eşitliği, rekabeti ve saydamlığı sağlayacak şekilde, aynı kanunun 35. ve 45. Maddelerine göre açık ihale usulü ile şartları sağlayan herkesin katılım sağlayabileceği şekilde yapılacaktır. Arsa satışları her belediye yönetimi döneminde yapılan rutin işlerden olup, yapılan açıklamalar dezenformasyon amaçlıdır. İhale Usulü açık İhale olup ihale şartlarını sağlayan özel/ tüzel kişiler katılım sağlayabilecektir. Geçmiş dönem HDP yönetimi, 2012-2015 yılları arasında 50 adet arsanın satışını yapmıştır. Hal böyle iken her konuda ve her fırsatta Belediye hizmetlerini ve faaliyetlerini karalamayı alışkanlık haline getirenler her türlü yasal gerekliliklere uygun ve açık ihale ile yapılacak taşınmaz satışlarını dahi yalanlarına malzeme etmeyi kar görmektedirler. Kendi yaptıklarını meşru, kendilerinin dışında yapılanları gayrı meşru sayan bu anlayış sahiplerini Batman Halkımızın takdirlerine bırakıyoruz” denildi.
‘Müstakil parsel satışları yapılmadı’
Kayyum yönetiminden bu açıklama yapılırken Batman Belediyesi’nin HDP’li Meclis üyelerinden Şirin Şen Munzur Press’e açıklamalarda bulunarak meclis çoğunluğunun HDP’de olduğu bilgisini aktardı. Şen, Batman Belediyesi’nin toplamda başkan ile birlikte 38 meclis üyesinin olduğunu bunlardan 8’nin AKP’li 29’nun ise HDP’li olduğunu söyledi. Batman Belediye Meclisi’nin kayyum ataması ile birlikte bir kez açık çağrı ile toplandığını dile getiren Şen, “Covid-19 yasaklarının ardından 6 Temmuz 2020 tarihinde açık çağrı ile meclis toplandı. Biz Batman Belediyesi binasına gittiğimizde ise polis engeli ile karşılaştık. Ve toplantıya girmemiz engellendi. Toplamda 9 kişi gözaltına alındı. Yasa meclis toplanmasını encümenler aracılığı ile yapılabileceğini söylüyor. Fakat her yasal olan hukuki ve meşru değildir. Meclis üyelerine kayyum atanmamıştır. Alınan kararlarda bizlerin imzası yoktur. Meclis bugüne kadar toplanmamıştır. Bizim dönemimizde bugüne kadar hizmet alanı ve müstakil parsel satışı hiç yapılmamıştır. Alınan kararlar üç dört müdürle encümen sıfatı ile onların imzaları ile yapılmaktadır. Ama az önce de dediğim gibi meclis kanununda yeri vardır. Ama bu hukuki ve meşru değildir” şeklinde konuştu. Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir, 2012-2015 dönemine ait arsa satışlarına ilişkin ise “Öncelikle 31 Mart 2019 sonrası bizim dönemimizde müstakil parsel satışı olmamıştır. Sadece hisseli satışlar olmuştur. Bu da rutin bir uygulamadır. Hizmet alanı satışı ve böylesi büyük satışlar hiç olmamıştır. 2012 ile 2015 döneminde ise yapılan arsa satışları tek tek açıklayabilirler. O dönem başkan vekili olan Hürriyet Kaytan arkadaşımız ile yaptığım görüşmede hiçbir şekilde hizmet alanı ve böylesi müstakil parsel satışları yapılmadığı bilgisine de ulaştım” dedi.