İnsan Hakları İzleme Örgütü, doğrulanmış video ve görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak, İsrail kuvvetlerinin sırasıyla 10 ve 11 Ekim 2023’te Lübnan ve Gazze’deki askeri operasyonlarda beyaz fosfor kullandığını tespit ettiğini açıkladı.
Açıklamanın devamında;
“Videolarda Gazze Şehri limanı ve İsrail-Lübnan sınırındaki iki kırsal bölge üzerinde top atışlarıyla atılan çok sayıda beyaz fosfor patlaması görülüyor. Sis perdesi veya silah olarak kullanılabilen beyaz fosfor, yol açtığı ciddi yanıklar ve hayatta kalanlar üzerinde uzun vadeli kalıcı etkileri nedeniyle sivillere zarar verme potansiyeline sahip. Gazze’nin yoğun nüfuslu bölgelerinde kullanılması, aşağıdaki gereklilikleri ihlal etmektedir: uluslararası insancıl hukuk çatışmanın taraflarının sivillerin yaralanmasını ve can kaybını önlemek için mümkün olan tüm önlemleri almaları. Aynı zamanda, şu anda yangın çıkarıcı silahları yönetmeye adanmış tek uluslararası yasa olan Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi’nin (CCW) III. Protokolünün statüsünün ve yeterliliğinin yeniden incelenmesi ihtiyacının da altını çiziyor.” İfadelerine yer verildi.
Beyaz fosfor nedir?
Beyaz fosfor, ciddi yanıklara ve uzun vadeli etkilere yol açarak sivillere zarar verebilecek bir silahtır. Gazze’deki yoğun nüfuslu alanlarda kullanılması, uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına gelir; çünkü tarafların sivilleri koruma yükümlülüğünü ihlal eder. Ayrıca, bu durum, Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi’nin (CCW) III. Protokolü’nün statüsünün ve etkinliğinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurgular.
Fosfor bombası etkileri
Fosfor dumanı solunduğunda, ciğerlerde aniden yaralanmalara ve boğulmaya neden olabilir. Ardından, vücut içten dışa doğru yanar; ancak beyaz fosforla yanmış kişilerin kıyafetlerinde genellikle belirgin izler oluşmaz, yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar yayılır. Beyaz fosforun insan derisiyle teması sonucu ciddi ve dayanılmaz yanıklar meydana geldiği için sivillere karşı kullanımı kesinlikle yasaktır.