Batman’da çalışan inşaat işçileri bir araya gelerek Türkiye ortalamasının altında ve kimi zaman asgari ücretin altında çalıştıklarını kamuoyuna duyurarak “insanca ücret istiyoruz” talebinde bulundu.

Metin Yoksu/Batman
Batman’da çalışan en az 2 bin 400 kadar kalıp ustası olduğunu dile getiren inşaat işçileri yaşanabilir bir ücret talebi ile Batman Park AVM önünde bir araya geldi. Türkiye’de çalışma koşulları gün geçtikçe zorlaştığını dile getiren işçilerin eylemlerine DİSK’e bağlı DEV-YAPI-İŞ sendikası ile Batman Demokrasi Platfomru bileşenleri katılarak destek verdi. İşçiler “İnsanca Yaşamak İstiyoruz Sefalet Ücreti İstemiyoruz!” pankartı açan işçilerin açıklamasını ise işçiler adına Yunus Çınar gerçekleştirdi. Çınar, “Günde 150 TL’ye, 200 TL’ye ve en deneyimli inşaat işçisinin maksimum alacağı ücret günlük 250 TL’dir. Kışın domatesin 50 TL’yi bulacağı söylendiği bir ülkede günde 250 TL yevmiye ile çocuklarımıza ailemize nasıl bakabiliriz!” diyerek ücretlere zam yapılması gerektiğini söyledi.
‘KÖLELİK ÜCRETİNİ REDDEDİYORUZ’
Sözlerine patronların işçiler üzerinde iş baskısı kurduğunu dile getirerek başlayan Çınar, “Yoksulluk artıyor işsizlik milyonları buluyor. Patronların karşısına geçip zam isteyen işçilere kapının önündeki milyonlarca işsiz gösteriliyor. İşçiler emekçiler kölelik ücretlerine mahkum bırakılmak isteniyor. Biz Batmanlı inşaat işçilerine de aynısı yapılıyor.TUİK verilerine göre Türkiye’de işsizliğin en yoğun olduğu kent Batman’dır. Günde 150 TL’ye, 200 TL’ye ve en deneyimli inşaat işçisinin maksimum alacağı ücret günlük 250 TL’dir. Kışın domatesin 50 TL’yi bulacağı söylendiği bir ülkede günde 250 TL yevmiye ile çocuklarımıza ailemize nasıl bakabiliriz” diye sordu. Batman’da maaşların çok düşük olduğunu vurgulayan Çınar, işçilerin maaş hesabı yapıldığında asgari ücretinde altında çalıştığını vurguladı. Tehlikeli bir iş kolunda çalıştıklarını da belirten Çınar, “Türkiye’de resmi rakamlara göre enflasyon yüzde 80’nin üzerinde ama biz günde 250 TL ile çalışan inşaat işçileri biliyoruz ki hayat daha da pahalı. İnsanca yaşanabilir bir evin en az 3 bin 500 TL olduğu Batman’da, ekmeğin 6,5 lira olduğu Batman’da hayat daha da pahalı bu para ile insanlar nasıl geçinsin! Bu yüzden Batman’daki başta kalıpçılar olmak üzere tüm inşaat işçilerine sesleniyoruz gelin birlik olalım. Hayatı ve kenti biz inşaa ediyoruz. Biz istersek birlik olursak yevmiyelerimiz artacaktır. Kölelik ücretine çalışmayı ret ediyoruz. Batı kentlerine ailelerinden uzağa gitmek zorunda kalarak çalışan inşaat işçileri bize göre daha yüksek ücret alıyor. İş aynı iş ama ücret aynı değil. Batman’daki tüm inşaat patronlarına sesleniyoruz. Hakkımızı verin! Biz insanca yaşanabilir bir ücret talep ediyoruz. Kazançlarınızı değil hakkımızı istiyoruz. Usta işçilerin yevmiyesi 450 TL olsun. Çırakların ücretleri 300 TL olsun. Sigortasız kimse çalıştırılmasın, puan üzeri sigorta primini kabul etmiyoruz. Çalışma saatleri sabah 07.30 ile 17.00 olsun. Yasal hak olan işçilere haftada bir ücretli izin hakkı verilsin. Yevmiyeleri kesilmesin” diyerek talepleri sıraladı.
Çınar sözlerini şu sözlerle sonlandırdı: Tüm inşaat işçilerine sesleniyoruz. Kalıpçısından sıvacısına, demircisiden çırağına kadar tüm inşaat işçileri gelin birlik olalım. Birlik olursak çocuklarımıza iyi bir gelecek kurmak için hakkımız olan ücretleri alabiliriz.
‘DESTEK OLMAYA ÇAĞIRIYORUM’
Çınar’ın ardınan konuşan DEV YAPI-İŞ sendikası temsilcisi Osman Üney ise “Bugün bu sömürü düzenine karşı dört bir yanda işçilerin, emekçilerin ve ezilenlerin direnişleri artarak devam etmektedir. Bizler bu sömürü düzeninin en vahşi biçimde yaşayan inşaat işçileri olarak da her yerde haklarımız için, insanca yaşayabileceğimiz ve çalışabileceğimiz bir düzen var edebilmek için canla başla mücadele etmekteyiz” şeklinde konuşarak işçilerin yanında olduklarını belirtti. Tüm işçilere mücadele çağrısında bulunan Üney, “Başta inşaat işçileri olmak üzere tüm Batmanlı işçileri ve halkımızı bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum ve Batmanlı Kalıp İşçilerinin gösterdiği bu haklı mücadelenin tüm inşaat işçilerine bir örnek teşkil etmesini diliyorum” diyerek sözlerine son verdi. Üney’in ardından ise Batman Demokrasi Platformu adına konuşan Deniz Topkan ise işçilerin haklı mücadelesinin yanlarında olduklarını dile getirdi.