Bingöl’de bulunan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin bazı bölümlerine hastane yönetiminin kararıyla erkek refakatçilerin girmesinin yasaklandığı öğrenildi.
Poliklinik bekleme salonunun duvarlarına ve kapılarına Başhekimlik imzasıyla “BU ALANDA YALNIZCA BAYANLARIN VE BAYAN REFAKATÇILARIN BULUNMASI UYGUNDUR” yazısı asıldı.
HASTANIN EŞİ SALONDAN ÇIKARILDI
Sabah saatlerinde hasta eşini muayeneye götüren bir vatandaş güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldığını belirterek Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulundu.
İsminin yazılmasını istemeyen hasta yakını uygulamaya tepki göstererek eşinin yanında rencide edildiğini ifade etti. Hasta yakını olayı şöyle anlattı: “Eşim ile birlikte doktorun odasının önünde oturuyorduk. Güvenlik görevlisi gelerek ‘erkeklerin bu alanda bekleyemeceğini’ söyledi. Refakatçı olduğumu eşimin tek olduğunu o yüzden bulunduğumu, muayene odasına girmeyeceğimizi izah etmeme rağmen beni dışarı çıkardı. Hasta olan eşimin yanında bulunmam kadar doğal, normal bir şey olabilir mi? Bu uygulama bazı hastaların ve hasta yakınlarının sağlık hakkının ihlalidir. Şikayete bulundum, birçok kişi aynı sorun ile karşılaşıyor. Böyle bir uygulama olamaz.”

SALONA İLAÇ FİRMASI (ERKEK ) TEMSİLCİLERİ GİREBİLİYOR
Hasta yakınının beyanları sonrası saat 11:30’da Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne giderek durumu yerinde gözlemledik. Doktor odalarının önündeki geniş salonda hem kadın hastaların hem de erkek hasta yakınlarının olduğunu gördük. Poliklinik bekleme salonunun duvarlarına ve kapılarına erkek refakatçilerin giremeyeceği yönünde uyarı yazıları asılmıştı. Salonda ilaç firması satış temsilcisi oldukları anlaşılan 3 erkeğin ilaç sektörü üzerine sohbetlerine de tanık olduk.
“HASTALARIN VE YAKINLARININ ŞİKAYETİ ÜZERİNE BÖYLE YAPTIK”
Konuya ilişkin bilgisine başvurduğumuz hastene yönetimi uygulamanın ‘hastaların istemi ve şikayetleri üzerine’ hayata geçirildiğini ve hasta mahremiyetini amaçladıklarını ifade etti.
Kadın hastaların özgün sağlık sorunlarına dikkat çeken hastane yetkilisi “Erkek refakatçıların o alanda bulunması kadın hastaların mahremiyetini ve sağlık hizmetine erişimini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle biz de kesin ifadelerle yasaklamadık ama bu yönlü bir uyarı yazısı astık.“ yanıtını verdi.
“ZARURİ DURUMLARI GÖZARDI ETMİYORUZ”
Hastane personelleri bakımından kadın- erkek çalışan ayrımı yapmadıklarını da ekleyen yetkili, “Ancak erkek refakatçılar açısından böyle bir sınırlama getirdik. Bu kesin bir kural değil, refakatçıların zaruri durumlarını gözardı etmiyoruz” dedi.
İsminin yazılmaması şartıyla konuyu değerlendiren bir başka hastane yetkilisi uygulamanın yanlış olduğunu 2-3 doktorun istemi üzerine bir önceki Başhekim Ferhat Korkutata döneminde uygulamanın hayata geçirildiğini ‘Böyle bir uygulamanın savunulamayacağını‘ ifade etti.
ESKİ BAŞKEHEKİM KORKUTATA: “BİNGÖL HASSASİYETLERİ“
Şu an İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı’nı görevini yürüten Uzman Doktor Ferhat Korkutata uygulamayı savundu. Korkutata kendi döneminde personel ve doktorların istemi üzerine böyle bir uygulamayı hayata geçirdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Erkekler geldiği zaman bir iki defa sorun çıktı. Bingöl’dür. Bingöl’e has bazı şeylerden dolayı yaptık. Benim zamanımda uygulama hayata geçti. Bize teşekkür edildi. İhtiyaç olduğunda eşi ile birlikte de giriyorlardı. Poliklinikler bekleme alanıdır. Erkekler girmesin kadınlar rahat etsin diye yaptık. Mevzuat bu konuda bir şey demiyor ama biz yapmışız. Mevzuat hasta içindir. Bayanların, doktorların ve personelin söylemeleri üzerine böyle bir tedbir aldık. O zaman da iyi oldu. Ben oradayken hastalar çok da teşekkür ediyordu. Orada çok katı bir kural yoktu. Katılaştırmışlarsa benden sonra oldu.”
UYARI YAZILARI SÖKÜLDÜ
Hastane yönetimi ile görüşmelerimiz sonrası poliklinik bekleme salonu kapı ve duvarlarındaki uyarı yazılarının tümünün güvenlik görevlileri tarafından söküldüğü görüldü.
NASIL OLMALI?
Türk Tabipler Birliği ( TTB) İnsan Hakları Kolu (İHK) Yürütme Kurulu üyesi Doktor Murat Ekmez hastaneler inşa edilirken hasta mahremiyeti açısından mekansal düzenlemenin yapılmadığını söyledi. Sadece kadın doğum hastanelerinde değil diğer kamu hastanelerinde de hasta mahremiyetinin ihlal edildiğini söyleyen Doktor Ekmez bunun nedenlerini ise şöyle izah etti: “Aslında muayene süreleri ve mekansal düzenleme hasta mahremiyetini sıkıntıya sokuyor. Bir hasta girerken diğer hasta bekliyor. Örneğin bazı tedavilerde hasta eşinin de hazır bulunması gerekiyor. Ancak mekansal olarak da muayene süresi açısından da buna elverişli şartlar yok. Özellikle Kadın Doğum Poliklinik alanları hastanın erişimine elverişli şekilde düzenlenmeli. Bir kadının ultrasonda çocuğunu görmesi kadar eşinin de görmesi doğal hakkıdır. Şu an sadece kadın hasta ile muhatap olunuyor.”
Bingöl’de erkek refakatçıların bazı alanlara alınmaması uygulamasını sorduğumuz Ekmez şunları söyledi: “Yasaklamaktan ziyade muayene mekanları hasta mahremiyetine uygun hale getirilmeli. Dolayısı ile sorunun çözüm adresi Sağlık Bakanlığı. Hastanın erkek yakınlarının bulunmak istemesi normal olduğu kadar mahremiyetin korunması da zorunludur.”