Şenol Bali/Van
Dünyada bilinen tatlı su ve deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosisteme sahip olan Van Gölü, son yıllarda kuraklık, kirlilik ve işgal gibi birçok tehlikeye karşı varlık mücadelesi veriyor.
Gölün çevresinde yaklaşık 1 milyon insanın atıklarının önemli bölümü göle akıtılıyor. Yaşanan kirliliğe, kuraklık da eklenince Van Gölü için tehlike çanları artık çok daha yüksek sesle çalıyor. Son yıllarda gölün su seviyesinde ciddi düşüşler yaşanıyor. Yine Van Gölü ise şimdiye dek görülmemiş düzeyde ve yer yer 1 kilometre çekildi. Suyun çekildiği yerlerde balçık adacıkları oluşmuş durumda.
57 ton evsel atık göl havzasında
Van Çevre Derneği’nin, Van Gölü’nün yaşadığı tahribatlara ilişkin hazırladığı raporda, havza etrafındaki yerleşim alanlarına ait evsel atıklardan günde ortalama 57 tonun suya taşındığı bilgisi yer alıyor. Yine rapora göre, gölü besleyen 100’e yakın akarsuda da atık filtreleme sistemi bulunmuyor ve denizin yanında kurulan Arıtma Tesisi, suyu tam kapasite ve arıtmadan göle döküyor. Gölün korunması için dönem dönem çalışmalar da yapılıyor. Geçtiğimiz yıl: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İlbank (İller Bankası) Genel Müdürlüğü, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, İpekyolu, Edremit, Tuşba, Erciş belediyeleri ile kentteki kurumların iş birliğiyle Van Gölü’nün korunması için “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı” açıklanmıştı.
Gölde ciddi çekilme var
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencisi Gülistan Kılınç ise göldeki çekilmeye ve kirliliğe dikkat çekmek için Çello dinletisi gerçekleştirdi. Tuşba ilçesinde bulunan ve çekilme ile kirliliğin yoğun olarak göze çarptığı bir alanda çello çalan Kılınç’a göre gölün maruz kaldığı felaketlere yeterince dikkat çekilmiyor. Kılınç, şu ifadeleri kullanıyor:
“Van Gölü’nde yaşanan kirliliğe dikkat çekmek ve bu yönlü yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla böyle bir etkinlik yapmaya karar verdim. En son 1963 yılında Van Gölü bu kadar çekilmişti. Gölde yaşanan felaketler, insanların dikkatini çekmiyor maalesef. Belki böyle yaparak ilgilerini çekebiliriz. Güzel bir alan yerine kirli veya hepimizin tabiriyle pis bir alan seçtik. Bu alanda çello ile küçük bir dinleti vermek istedim. Umarım bu çalışma kamuoyunun dikkatini buraya çeker. Yetkililer ile uzmanlar da gereğinin yapılması için harekete geçerler.”