Bugün Elazığ’da Toprak Mahsulleri Ofisi önünde bir araya gelen Elazığ ve Tunceli bölgesindeki küçükbaş hayvan üreticileri özellikle arpa fiyatlarına yapılan yüksek zam ve devletin kendilerine sahip çıkmamasını yaptıkları bir basın açıklaması ile protesto ettiler.
Ferit Demir-Evren Demirdaş/Elâzığ
Elazığ ve Tunceli bölgesinde küçükbaş hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan üreticiler başta arpa olmak üzere sektördeki birçok gider maliyetlerinin artmasına tepki göstermek amacıyla Elazığ Toprak Mahsulleri önünde yaptıkları basın açıklamasında özellikle TPO’nin son bir yıl içinde arpa fiyatlarına yüzde 140 zam yaptığını ve bölgede hayvancılığın bitme noktasına getirildiğini öne sürdüler. Birçok küçükbaş havyan üreticisi gazetecilere yaptıkları açıklamalarda, artık küçükbaş hayvancılık yapamaz duruma geldiklerini, tükendiklerini, devlet desteğinin olmadığını tüccarların para kazandığını, üreticinin korunmadığını öne sürerek açıklamalarda bulundular.
Elazığ Toprak Mahsulleri Ofisi önünde toplanan Tunceli ve Elazığ küçükbaş hayvan üreticileri adına konuşan Şavak-Der Başkanı Naim Doğan, küçükbaş hayvancılık yapan üreticinin artık tükenme noktasına geldiğini belirterek şöyle konuştu; “Üreticiler olarak yem, arpa, saman fiyatlarındaki fahiş artıştan dolayı birçoğumuz hayvanımızı satmak zorunda kalmakta olup bazı üreticiler ise hayvan sayısını azaltma yoluna gitmektedirler. Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, TMO Genel Müdürlüğüne ve ilgili tüm kurumlara buradan sesleniyoruz; Üreticinin sesini duyun, üreticiler olarak bizler tükenme noktasına geldik”
“FAHİŞ ARTIŞLARDAN DOLAYI BİRÇOĞUMUZ HAYVANLARIMIZI SATTIK”
Şavak-Der Başkanı Naim Doğan, açıklamasının devamında TMO’Nin açıkladığı son arpa fiyatı ile birlikte arpaya bir yıl içinde yüzde 140 zam yapıldığını bunun anlamının da küçükbaş havvancılığın tükenme noktasına gelmesi olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bilindiği üzere 17.10.2022 tarihinde genel TMO tarafından 2022-2023 arpa satış fiyatı 5 bin 250 TL olarak açıklanmış, küçükbaş hayvan başına aylık 18 kilo olmak üzere dağıtımların yapılacağı belirtilmiştir. Açıklanan arpa satış fiyatına nakliye giderlerini de eklediğimizde önümüze ton başına 6 bin TL’yi geçecek olan bir tablo çıkmaktadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki açıklanan arpa satış fiyatı üreticinin beklentilerini karşılamanın çok uzağında olup, üreticinin somut durumunu, hayvancılık sektörünün yaşadığı krizi ve üreticilerin alım gücünde meydana gelen azalmayı dikkate almadan belirlenmiştir. Geçen seneye göre ofis arpa satış fiyatı, yaklaşık olarak yüzde 130 ile yüzde 140 aralığında artmış, buna rağmen küçükbaş hayvan satım fiyatları ise geçen seneye göre değişkenlik göstermemiş, peynir vb. hayvansal ürünlerin fiyatında ise artan maliyetler karşısında makul bir fiyat artışı yapılmamış, hayvancılık sektörü bitme noktasına gelmiştir. Üreticiler olarak yem, arpa, saman fiyatlarındaki fahiş artıştan dolayı birçoğumuz hayvanımızı satmak zorunda kalmakta olup bazı üreticiler ise hayvan sayısını azaltma yoluna gitmektedirler. En sık karşılaştığımız sorun ise artan yem, saman ve özellikle de arpa fiyatlarıdır” diye konuştu.