Şenol BALI/VAN
Van’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ‘Keçe Sanatçısı’ unvanı alan Necmiye Tekin, nadir taşıyıcılarından olduğu kültürel miras olan keçeyi düzenlediği bir sergide meraklılarıyla buluşturdu. Toranj Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve yoğun bir katılımın olduğu sergide Tekin’in farklı dönemlerde işlediği, içinde tarihsel ve kültürel öğelerin yer aldığı keçelerle tasarladığı eserler katılımcıların beğenisine sunuldu. ‘Geçmişe Sena’ temasıyla düzenlene geleneksel keçe sanatı sergisinin küratörlüğünü ise Mehmet Gül yaptı.
Çiçeklerle 8 Mart kutlandı
Sergiden önce 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolasıyla kadınlara çiçekler dağıtıldı. Ardından Toranj Kültür Sanat Merkezi sorumlularından Metin Mengi, kurumuadına serginin açılış konuşmasını yaptı ve kaybolmaya yüz tutmuş keçe sanatını insanlarla buluşturmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Birbirinden farklı motiflerle hazırlanan eserlere ilgi büyüktü
‘Geçmişi bilmezsek geleceği güzel bir şekilde inşa edemeyiz’
Devamında söz alan keçe sanatçısı Necmiye Tekin, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden yurttaşları andı. Tekin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladıktan sonra şekilde devam etti: “Unutulmaya yüz tutmuş keçe sanatını gelecek kuşaklara aktarmayı ve canlandırmayı hedefliyorum. Sergimizde Urartu,Selçuklu ve Van temalı geleneksel motif ve kompozisyonlardan oluşan çalışmalarım yer alıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Daha sonra konuşan Van İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Talat Tay ise “Geçmişi bilmezsek geleceği güzel bir şekilde inşa edemeyiz. Bu çalışmalar geçmişimize iz bırakan ve aynı zamanda ihtiyacımız olan şeyler. Keçenin M.Ö 2. ve 4. yüzyıllarda Çinliler tarafından kullanıldığı biliniyor. İlk olarak urgan olarak kullanılmış. Daha sonra giysi ve sergi olarak kullanılmış. Hatta Çinliler keçeden evler de yapmış. Emeği geçen herkesi candan tebrik ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
“Keçe sanatı dijital dünyaya karşı bir direnme biçimidir”
Son Van Yüzüncıyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdülmecit anatak söz aldı ve keçe sanatının dijital dünyaya karşı bir direnme biçimi olduğunu dillendirdi. Canatak, “Bu tarz sanatlar geçmiş ile gelecek arasındaki köprüdür. Geçmiş olmadan geleceği inşa edemeyiz. Ahmet Hamdi Tanpınar değişerek devam etmek veya devam ederek değişmek der buna. Bu sanatlar, şehirlerin medeniyetlerin ülkelerin hafızasıdır. Bunlar sadece keçe değil, bunların bir de hikayesi vardır. Urartu, Selçuklu veya Van yöresinin kültürü bu sanat vesilesiyle bir araya geliyor.” ifadelerine yer verdi.
Yapılan konuşmalarına ardından Tekin ve küratör Mehmet Gül, izleyicilerle beraber eserleri gezdi