Bingöl’ün Kığı İlçesinde yapılmak istenen maden projesi İstanbul’da protesto edildi. Kiğı ve Adaklı ilçelerinde bulunan Eskikavak, Cevizli, Aysaklı, İlbey, Maltepe köyleri ve Mirzîkan, Mexsîkan, Suznut, Kûsmur, Şorîk ve Bırîkan mezralarını kapsayan 464.149 hektarlık alanda, Bingöl Metal Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yürütülmesi planlanan Kurşun-Çinko-Kompleks Cevher Maden Ocağı Projesi için, ÇED olumlu kararı verilmesinin ardından karara tepki gecikmedi. 81 çevre ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra HDP, EMEP, Yeşil Sol Parti, Halkevi ve Validebağ Savunması, İkizdere Çevre Derneği ile TUHAD-DER de açıklamaya destek verdi.
Fırat Bulut/İstanbul
Proje hukuka aykırı
Bingöl Barosu, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu (DGD), Bingöl Sosyal Yardımlaşma Dernekleri Federasyonu (BİN-DER-FED), Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Kültür Derneği (KAYY-DER)’in de imzacısı olduğu basın açıklamasını Eskikavak Köyü Derneği Başkanı İbrahim Kudiş okudu. Projede kamu yararı olmadığını belirten Kudiş, “464.149 hektarlık alanda, Bingöl Metal Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından yürütülmesi planlanan Kurşun-Çinko-Gümüş Kompleks Cevher Maden Ocağı projesi için verilen ÇED olumlu kararı hukuka aykırıdır” dedi. ÇED raporunda maden yapılacak alanın hassasiyetinin değerlendirilmediğini ve proje çevresinin mevcut arazi kullanımının göz önünde bulundurulmadığını söyleyen Kudiş, halka proje hakkında yeterli bilginin verilmediğine dikkat çekti.
Bölgeye ciddi zarar verecek
Maden projesinden kaynaklı içme sularının zarar göreceği, bölgedeki arıcılık faaliyetlerinin yok olacağını ifade eden Kudiş, bölgeye dönüşü olmayan zararın verileceğini vurguladı. Kudiş, “Maden çıkarma ile bölgenin değerlerinin zehirlenmesini ve doğal yaşamın yok olmasını istemiyoruz” diyerek projenin iptal edilmesini istedi.
ÇED raporu eksik
ÇED raporunda yer alan eksiklikleri de dile getiren Kudiş şu noktalara dikkat çekti:
“-Proje alanının ve önerilen proje nedeniyle etkilenmesi muhtemel olan çevrenin nüfus, fauna, flora, jeolojik ve hidrojeolojik özellikler, doğal afet durumu, toprak, su, hava, atmosferik koşullar, iklimsel faktörler, mülkiyet durumu, kültür varlığı ve sit özellikleri, peyzaj özellikleri, arazi kullanım durumu, hassasiyet derecesi ve benzeri özellikleri yöntemine uygun olarak değerlendirilmemiştir.
– Proje sahasında tarihi yapılar bulunmakta olup, anılan yapılar 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde daha önceden tescil edilmiştir.
-Havzada endemik flora ve fauna türleri bulunmaktadır. Alanda araştırma ve inceleme yapıldığında bahsi geçen türler tespit altına alınabilecektir. Havzada Yaban Keçisi türleri, Keklik, Vaşak, Bozayı, Kurt gibi nadir fauna türleri bulunmaktadır. Bahsi geçen fauna türleri ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) kapsamında koruma altındadır. ÇED OLUMLU kararı verilirken SAĞLIK KORUMA BANDI zorunluluğu nazara alınmamıştır. Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Gayri Sıhhi Müesseseler Mevzuatı normları ihlal edilmiştir.”
https://munzurpress.com.tr/danistaydan-valiligin-ced-gerekli-degildir-kararina-iptal/