Ağrı’da kadın olmak;” Adı var kendisi yok “

featured

AĞRI-  1997 yılında eğitimci ve insan hakları savunucusu Nebahat Akkoç tarafından kurulan Diyarbakır merkezli KAMER (Kadın merkezi) Vakfı, bölgedeki 21 ilde kadına dönük çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların yoğunlaştığı kentlerden biri de Ağrı. Vakfın Ağrı Şube Sorumlusu Birgül Arat, kentteki kadınların sorunları ile yakından ilgilendiklerini söyledi. Arat, kentteki kadınların yaşadığı başat sorunları şu şekilde sıralıyor; “Kadınların en temel sorunları ataerkil yaşam biçimine bağlı sorunlar olduğunu; kadınların, evden çıkamamak sosyal hayata katılamamak, eğitim hakkından mahrum kalmak, çocuk yaşta erken evlilikler, ailede söz hakkına sahip olamamak olarak görebiliyoruz. Ayrıca yaşanan savaşlar ve buna bağlı göçler, afetler ve özellikle pandemiler ve bu nedenle işsiz kalan erkekler ve tabii ki bütün dünyada yaşanan savaşlar diyebiliriz.”

BU YIL 67 ŞİDDET BAŞVURUSU YAPILDI

Kamu kurumları ile iş birliği yaptıklarını belirten Arat, olabildiğince bağımsız durmaya çalıştıklarını ekliyor. Kadınlara doğrudan ulaştıklarını ifade eden Arat, bu yıl en az 57 şiddet başvurusu yaptıklarını belirtiyor.  “Çalışmalarımızda çocuk yaşta evlilikler hakkında, farkındalık yaratmak için anlatıyoruz. Kadın erkek karşılaştığımız her bireye eğitim haklarından ve kadınların yararlanabileceği yasalardan bahseder çoğu zaman çalışmalarımıza avukat dahil ederiz. Buna rağmen özellikle Ağrı’da kadınların erken yaşta evlendirildiklerini yaptığımız  çalışmalarda ne yazık ki görüyoruz. Bununla ilgili tespitlerimiz var, fakat net bir veri paylaşamıyoruz. Diğer illerde olduğu gibi Ağrı’da da yıllardır saha çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalardan elde ettiğimiz verilerden yola çıkarak kadınların aile içinde, iş hayatında, okulda %90 psikolojik şiddet yaşadıklarını söyleyebiliriz. KAMER Vakfı Ağrı Şubesi’ne bu yıl 67 şiddet başvurusu yapılmıştır. Bunlar başta psikolojik olmak üzere duygusal, ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddet başvurularıdır”.

NE YAPILABİLİR?

Ekonomik koşulların bazı tabuları yıktığını ise şu sözlerle dile getiriyor: “Kız çocukların okullaşma oranlarında artış görebiliyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden biri, kadın çalışmalarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, okula giden çocuklar için verilen eğitim desteği, okula çocuklarını göndermeyen aileler için verilen para cezalarının da etkili olduğunu gözlemliyoruz”.

Arat, kadınların güçlenmesi için bazı önerilerde bulunduğu konuşmasını şu sözlerle tamamlıyor; “ Kültürümüzde kadınlara ve çocuklara zarar veren uygulamaların kaldırılması, Kadınların ve kız çocuklarının okullaştırılması, eğitim haklarından faydalanması, Kadınlara iş ve istihdam alanlarının oluşturulması, Evdeki rollerin eşitlenmesi, sorumlulukların paylaşılması gerekiyor”. 

HABER: İhsan Birgül 

Ağrı’da kadın olmak;” Adı var kendisi yok “

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Munzur Press ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!