AĞRI- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Ulusal Engelliler Veritabanı (ÖZVER)’in Mart 2023 tarihli verilerine göre bir şekilde herhangi bir kuruma başvuran engelli sayısı 6 bin 562 kişi. Elbette bu net rakamlar değil. Başvurmayan veya başvuramayan yüzlerce hatta binlerce engelli yurttaşlar var. Bunları da baz aldığınız zaman ortaya çok ciddi rakamlar çıkıyor. Kışın çok çetin geçtiği ve diğer şehirler ile ulaşımın pek rahat olmadığı Ağrı’da bir nebze de olsa engellilerin sesini duyurmaya çalışan bir dernek var. 2011 yılında yine kendisi de ortopedik engelli bir yurttaş olan derneğin başkanı Sadullah Cabaş’a sorun ve taleplerini sorduk.
Kentin yapısı engellilere uygun değil!
13 yıldır Ağrı’da faaliyet gösteren Ağrı Engelliler Derneği’nin başkanı Sadullah Cabaş, kendilerinin görülmek ve imkan verilmesi gerektiğini söylüyor. Daha önce başlattığı “Mavi Kapak” projesi ile tanıdığımız başkan Cabaş, başta sağlık raporlarının sürekliliği ve protezler olmak üzere sıkıntılarını şöyle sıralıyor:
” Engelli yurttaşlarımızın raporları geçici olduğu için bunun sürekli olmasını istiyoruz. Çünkü sık sık raporları yenilemek bizim için ayrı bir eziyet. Malum çoğumuz ya görme engelliyiz ya da ortopedik. Bu haliyle rapor peşinden koşturmak başlı başına bir dert. Raporlarımızın sürekli yani kalıcı olmasını istiyoruz yetkililerden. Bir de protez kol ve bacak problemimiz var. Eskiden devlet 2500 TL kadar bir ödeme yapıyordu bu tedavilerde. Şimdi ödemiyor. Protezler eskiye göre daha pahalı. Üstelik bu tedavilerin çoğu Ağrı’da yapılamadığı için Erzurum ve Ankara gibi şehirlere gitmek zorunda kalıyoruz. Zaten çok pahalı protez tedavisi için bu şehirlere gitmemiz bizim için ikinci bir külfet çıkarıyor. Hem maddi hem manevi anlamda zorlanıyoruz. Hele ki kış mevsiminde. Bilindiği gibi Ağrı’da kış çok sert geçiyor. Düşünün bu kış şartlarında Erzurum’a sabahın üçünde yola çıkmanız gerekiyor. Bir de bu hastanın ilçelerden veya ilçe köylerinden birinden geldiğini düşünün. Artık siz hesap edin eziyeti. Normal bir insanın gitmekte zorlandığı bu yollarda engelli olunca zahmetiniz iki katına çıkıyor. Ayrıca Ankara’da barınma sorunu da oluyor. Aynı gün dönemediğiniz için bir tanıdığınız yoksa bir otelde kalmak zorundasınız. Bu da işimizi daha da zorlaştırıyor. Bunlar için de bir çare rica ediyoruz. Yani protez kol ve bacak konusunda destek bekliyoruz yetkililerden”.
Dernek bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor
Dernek olarak kısıtlı imkanlarla önemli çabalar içerisinde olduklarını söyleyen Cabaş:
“Ağrı Engelliler Derneği’ni 2011 yılında ben kurdum. 2011 ‘den bugüne kadar başkanlık görevine devam etmekteyim.10’a yakın projeler yaptık. “Mavi Kapak” kampanyası bunlardan biri. Ve hala devam eden bir kampanyamız. Vatandaşlarımızın mavi su şişesi kapaklarını bize ulaştırma çalışmamız aralıksız devam ediyor. 400’e yakın tekerlekli sandalye getirip engelli vatandaşlarımıza verdik. 3 tane engelli vatandaşımızı TEDAŞ ve çağrı merkezleri gibi kurumlarda işe aldırdık. 10 vatandaşımızı Ankara’ya götürüp kol ve bacak protezlerinin devlet tarafından yapılmasına aracı olduk. Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden de 300 tane sondaj hortumu alıp engelli vatandaşlarımıza verdik. Çok sayıda engelli vatandaşımıza gıda yardımında bulunduk imkanların elverdiği kadar” şeklinde devam ediyor.
Engelli yurttaşlara da bir çağrıda bulunan Başkan Cabaş, şu sözlere yer veriyor;
” Güzel projelerle hem kendimize hem de diğer engelli kardeşlerimize destek olmalıyız. Devletten yurttaşlık haklarımızı talep ederken bizler de boş durmamalıyız. Gerek eğitim konusunda gerekse el beceriler konusunda kendimizi geri plana atmamalıyız. Bedenlerimizin engelli olması beyinlerimizin de olması demek değildir. Kendimizi geliştirip, toplumda hak ettiğimiz yeri almada ısrar etmeliyiz”.
Kentin milletvekillerine de seslenen Cabaş:
” Milletvekillerinin bizi anlaması, dinlemesi lazım. Bizim hayatımızı kolaylaştıran projeleri meclise sunmalılar. Ziyaretlerine gittiğimiz zaman kapı arkasında bekletmek yerine bize öncelik tanıyıp yardımcı olmaları lazım. Daha önce otobüslerde engelli rampaları ve asansörler yoktu. Şimdi var fakat diğer alanlarda da olmasını istiyoruz. Başta da dedim, malum Ağrı’da kış çok çetin geçiyor. Bunun için vekillerimizden hayatımızı kolaylaştıran proje ve destekler istiyoruz” şeklinde sözlerine son veriyor.
İhsan Birgül