80 yıldır ayakta duran Kardeşler Çay Evi, çay kültürünü korumaya çalışıyor

featured

Van’ın tarih kokan mekanlarından olan Kardeşler Çay Evi kentle özdeşleşen adreslerden. Dolayı Öztürk, 11 yaşındayken İhsan Usta isimli ustasının yanında çırak olarak çalışmaya başlamış Kardeşler Çay Evi’nde. Ustasının ölümünden sonra 42 yıldır da kendisi işletiyor mekanı. 

Kardeşler Çay Evi, çayının lezzeti ve mekanın tarihselliğinden dolayı kentin uğrak bir yeri konumunda. Çay evi, siyasetten bürokrasiye, spor dünyasından turist gruplarına kadar her kesimin ilgisini çekiyor. 

Geçmişe ait gazete küpürlerinin olduğu çay evinin duvarları birer arşiv gibi duruyor. Tarihi araç gereçlerin de yer aldığı çay evine her gün yüzlerce insan çay içmeye geliyor. Müşterilerin en çok tercih ettiği ise kaymaklı çay. Odun sobasının üzerinde yapılan tarçın da kış aylarının vazgeçilmezi. 

Eski gazete küpürlerinin ve fotoğrafların olduğu çay evinin duvarları bir arşiv pozisyonunda
 
Eski gazete küpürlerinin ve fotoğrafların olduğu çay evinin duvarları bir arşiv pozisyonunda 

Dolayı Usta: 80 yıldır çizgimizi bozmadık 

Kent merkezinde bulunan Kardeşler Çay Evi’ne uğradık ve on yıllardır devam eden serüvenin sırını çay evinin işletmecisi Dolayı Usta’ya sorduk. Çayın bölge için oldukça önemli olduğuna değinen Dolayı Usta, bu kültürü korumaya çalıştıklarını söylüyor.” Kahvemiz 1942 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Van’ın adres haline gelmiş bir kahvesiyiz.  80 yıldır çizgimizi bozmadık, damak tadını değiştirmedik. Bilindiği üzere çay kültürü farklı bu coğrafyada. Çay, farklı bir ikram bizde. Elimizden geldiği kadar Van’ın çay kültürünü devam etmeye çalışıyoruz. Çeşitli çayları alıp elekten geçiriyor, harmanlıyor sonra demliyoruz. Hijyen de bizim olmazsa olmaz bir prensibimiz”

53 yaşındaki Dolayı Usta ,  42 yılını Kardeşler Çay Evi’nde geçirmiş

53 yaşındaki Dolayı Usta, 42 yılını Kardeşler Çay Evi’nde geçirmiş 

Dolayı Usta, başarının bir başka sırrını da güler yüzlü olmalarına bağlıyor ve çay evine kent dışından da büyük bir ilginin olduğu bilgisini veriyor: “Güler yüzlü olma esnaflığın olmazsa olmazıdır.  Güler yüzle hizmet verince adres haline geliyorsunuz. Dışardan gelen siyasetçiler, bürokratlar, spor dünyasından insanlar buraya geldiklerinde bizi ziyaret ediyorlar ve gittikleri yerde anlatıyorlar”

Çay dışında kış aylarında yaptıkları tarçının da ilgi çektiğini aktaran Dolayı Usta, şu şekilde devam ediyor: “Kışın doğal soba kuruyoruz ve orada kaynattığımız tarçınımız var. 6-7 çeşit tarçınımız var misafirlerimize ikram ettiğimiz. Bildiğiniz antibiyotik görevi görüyor ve kış boyunca hastalıktan uzak yaşıyorsunuz” 

Kent sakini Aydemir: Bu çayın sırrını kimse bilmiyor 

Çay içmek için Kardeşler Çay evine sık sık gelen kent sakinlerinden olan Cüneyt Aydemir ise kentteki çoğu insanın bu kahvedeki çayın tadını bildiklerini ifade ediyor: “Sırrını kimse bilmiyor ama kentin yarısı buranın çayının tadını iyi biliyor. Mesai çıkışı ve hafta sonları buraya gelip çayından içiyoruz. Oldukça beğeniyoruz.” 

Kardeşler Çay Evi’nde   günün her saatini yoğun bir kalabalıkla geçiyor

Kardeşler Çay Evi’nde günün her saati yoğun bir kalabalıkla geçiyor

80 yıldır ayakta duran Kardeşler Çay Evi, çay kültürünü korumaya çalışıyor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Munzur Press ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!