ARDIL BATMAZ
Elazığ Valiliği talimatıyla İl Özel İdaresi tarafından ihaleye çıkartılarak 2014 yılında yapımı tamamlanan Sivrice Atık Su Arıtma Tesisi, 2015 yılında Hazar Gölü Mahalli İdareler Birliği’ne devredildi. Göldeki kirlilik oranını azaltmak için yapılan 6.9 milyon liralık tesis, Hazar Gölü’nün mavi bayrak alabilmesi için de önemliydi ancak 2014 yılında yapımı tamamlanan tesise terfî istasyonlarından atık su basılamadı. Gerekçe ise tesise atık su taşıyacak olan bağlantı borularının çürük ve yetersiz olmasıydı.
8 YIL BOYUNCA ATIK SU ARITMAMIŞ: ATIK SU GÖLE DÖKÜLÜYOR
Sivrice’de başlatılan altyapı ve kanalizasyon yenileme çalışmalarının sonunda tesisin tam kapasite çalışacağı bildirilse de aradan geçen yıllara rağmen tesisin faaliyetini yerine getiremediği öğrenildi. Terfî istasyonlarından tesise gelen suyun ‘yağmur suyu’ olduğu, atık suların tesise ulaşamadan göle döküldüğü belirtildi. Atık suyun göle dökülmesi ekolojik sorunları da beraberinde getiriyor. MHP İl Genel Meclis Üyesi Osman Dilek, Temmuz 2021’de Hazar Gölü’nde yaşanan toplu martı ölümlerinin ardından yaptığı açıklamada, “Bu arıtma tesisinin pompaları bazen çalışmıyor. Lağım suları Hazar Gölü’ne akıyor. O pis sular tesisin altındaki göletlere, oradan da sulamaya gidiyor. Özellikle o tesisin olduğu yerlerde ve bu tesisi işleten birlikte problemler var. Bunları dile getirdik. Fakat ne hikmetse kimse bunu duymuyor. Mülki amirler de işin seyrindeler. Martı ölümleri su kirliliğinden ve pislikten kaynaklanıyor. Kimsenin inceleme yapma gibi bir derdi yok. Mavi bayrak istiyorlarsa arıtma tesislerini kontrollü şekilde çalıştırmalılar. ” ifadelerini kullanmıştı.
KONU MECLİS GÜNDEMİNDE: İFTİRA ATILMIŞ
Elazığ’ın turizm merkezlerinden biri olan Sivrice’deki durumun vahim olduğunu belirten MHP’li Dilek, konuyu meclis gündemine de taşıdı. Söz konusu tesisin âtıl olduğuna dair raporu mecliste okuyan Dilek’e karşı AK Partili meclis üyelerinin ‘tesiste bir sorun olmadığını’ iddia etmesi gerginlik yarattı. Tesisin âtıl durumda olduğuna, idareciler hakkında soruşturulma başlatılması gerektiğine dair bir rapor yazıldığı ve bu raporun mecliste oylanarak teyit edildiğini belirten Dilek, “Basında bu konuyla ilgili haber çıktığı için buradaki kişiler bu haberin yalan olduğu yönünde kürsüden beyanda bulunuyor. Burada komisyonun kararı olmasına rağmen 2020 yılından bugüne kadar ne yaptınız? Burada bize iftira atanların yalanını ortaya çıkardım. Ben hiç kimseyi suçlamadım. İftira atılmış, iftira. Belgesi işte burada” dedi. Yaşanan gerginlik, Meclis Başkanı İbrahim Şerbet’in oturumu bitirmesiyle son buldu.
RAİF ASLAN: VALİMİZ EL ATMALI
Sivrice İl Genel Meclisi Üyesi ve Sulama ve İçme Suyu Komisyonu Üyesi Raif Aslan da tesisin çalışmadığına dair açıklamalarda bulunmuş, “Daha önce de bu konuyu yetkililere söylemiştik. Bu tesise şu an temiz su geliyor ve tekrar köylere gidiyor. Kirli su ise tesise gelmiyor ve gölümüze dökülüyor. Tesisin çalışması demek Hazar Gölü’nün tertemiz olması demektir. Bu arıtma yapılmayınca kanalizasyon ve kirli atık sular Hazar Gölü’ne dökülüyor. Sivrice’nin büyük sıkıntıları var, değerli valimizin bu konulara el atmasını istiyoruz” demişti.
KOMİSYON RAPORU: İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI TEHDİT EDİLİYOR
İl Genel Meclisi’nin 05.07.2020 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu İnceleme Raporu’nda, arıtma tesisinin alt kısmında bulunan logarın devamında bulunan hatta oluşan arıza nedeniyle atık suların tamamının logardan dışarı taşarak tarımsal araziye taştığı ve insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği belirtildi. Tarımsal arazi sahipleriyle yapılan görüşmeye de yer verilen raporda, yapılan şikayetlere rağmen hiçbir çalışmanın başlatılmadığı ifade edildi. Raporda ayrıca, tesiste kamera sisteminin tam olarak çalışmadığı, idari binanın atıl durumda olduğu, idare binası ve çevresinde çöp yığınları olduğu, tesiste görevli personelin olmadığı, tesis girişi ve idari bina kapılarının açık olduğu da yer aldı. Söz konusu sorunun sebebinin ‘kötü yönetim’ olduğu değerlendirilen raporda, idarecileri hakkında idari soruşturmanın başlatılması gerektiğine dair uyarı da yapıldı.
07.08.2020 tarihinde ise Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor İl Genel Meclisi’nde onaya sunularak oybirliği ile kabul edildi.
KÖY SAKİNİ HAMZA KELEŞ: KOKUDAN DURAMIYORUZ
Söz konusu tesis Sivrice ilçesine bağlı Dedeyolu köyünde yer alıyor. Köy sakinlerinden Hamza Keleş, “Arıtmanın halini görüyoruz. Biz dedik ‘sulama yapalım’ ama sulama yapamıyoruz. İçine giremiyoruz. Bağımın yanında üzüm koparıp da yıkamadan yemiyorum. Yapılacağı zaman ‘buraya arıtma olmaz’ dedim. Bana güldüler… En son benim dediğim çıktı. Arıtma olsa bu su böyle olur mu? Sip siyah. Kokudan durulmuyor” diyor.
DEVA PARTİSİ KAPIDA KALDI: SORUŞTURMA BAŞLATILMASINA ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ
DEVA Partisi İl Başkanı Mehmet Kangal, DEVA Partisi İl Genel Sekreteri Hamza Gür, beraberindeki partililer ve köylüler bugün mesai saatleri içerisinde tesisi ziyaret etti ancak tesisin kapısı kilitliydi. Söz konusu durumun, tesisin gerçekten de terkedilmiş durumda olduğunun kanıtı olduğunu belirten Kangal, “Bölgedeki vatandaşlar yıllar önce büyük paralarla, milyonların buraya dökülmesine rağmen atık su arıtma tesisinin hiçbir şekilde işler hale getirilmediğini, yapılan yatırımla devlet bütçesinin heba edildiğinden şikayetçiler. Biz de bu şikayetlere kulak vererek bugün bölgede, yerinde inceleme yapmak istedik. Tabi ki bu konu, bu sıkıntılar daha önce Elazığ gündeminde, mecliste defalarca gündeme getirilmesine rağmen henüz bir sonuç alındığını görmüyoruz. Devlet bütçesinin büyük bir oranda boşa gittiğinden şikayetçiyiz. Böyle şikayetlerin devam etmesi üzerine, buranın işler hale getirilmemesi üzerine DEVA Partisi il yönetimi olarak sorumlular hakkında savcılığa şikâyet hakkımızı ve özel idare nezdinde de soruşturma başlatılmasına öncülük edeceğiz. Buradan valimize, yetkililerimize sesleniyoruz. Yapılan bu yatırımın, buraya dökülen milyonların heba edilmemesi, bölgeye olumlu katkılar sağlaması adına bu tesisin bir an önce işler haline getirilmesini talep ediyoruz” dedi.